Baja megújul

 2014. június 02. 21:35

Turisztikai központ, ökopark, kerékpáros híd és bicikliutak, vetítővászonként is üzemelő vízfüggönnyel kiegészített víziszínpad, szabadstrand-fejlesztés – Baja „egynapos" városból hosszabb tartózkodásra csábító, egész évben vonzó célponttá szeretne válni a most zajló beruházások segítségével.

A dél-magyarországi település belvárosa néhány éve már megújult, és programokból is széles választékot kínál, ám most jobban szeretné kihasználni a vizek és a természet által meghatározott hangulatot. Ennek érdekében már javában zajlik két komoly turisztikai projekt, amelynek egyes elemei hamarosan el is készülnek.

 

A Sugovica partján a nyár elején átadják a szabadstrandot, amely többek közt karabineres csúszkapályát, napozódekkeket, játszóteret, napozóteraszt, kilátót és minden szükséges infrastruktúrát kínálni fog a víziszínpadtól a Kagyló rendezvényházig terjedő partszakaszon.

 

A másik, kétmilliárd forintos, EU által támogatott fejlesztés keretében a Petőfi-szigeten a volt Ifjúsági Ház átépítésével turisztikai központ készül, ahol helyet kap a fesztiváliroda, egy interaktív kiállítás, egy 400 fős rendezvényterem, valamint egy kerékpárkölcsönző. A Nagy Pandúr szigeten ökoparkot építenek, itt pihenőépület, kilátótorony, tanösvény és mezítlábas park létesül. A projekt keretében a Petőfi és a Nagy Pandúr szigetet gyalogos és kerékpáros híd köti majd össze és 12,5 kilométer hosszú bicikliút is épül. Az egyik leglátványosabb elem azonban a víziszínpad, amely már most is működik és zajlik a próbaüzeme a multimédiás szökőkútnak, amelyre sötétedés után a tervek szerint Bajával kapcsolatos filmeket vetítenek majd. A fejlesztés várhatóan szeptember 30-án fejeződik be.