Bajkál-nosztalgia az Astoria séfjétől

 2011. március 22. 16:23

A hajdan a Semmelweis utcában található Bajkál étterem néhány napra „feltámad” áprilisban. Az Astoria szálloda séfje, Jaksics József mesterszakács, aki évekig dolgozott a moszkvai kereskedelmi kirendeltségen, újra alkotja a régen ott kapható, népszerű orosz ételeket, a borscsot, a lángossal letakart falusi húslevest, a Sztroganoff bélszínt, a blincsikit, a különféle salátákat és halas fogásokat – jelentette be a szálloda igazgatója, Maráczi Gábor a keddi sajtóreggelin.

A tipikus orosz zakuszkák, azaz előételek, valamint főételek és desszertek eredeti fűszerezésben, de a mai ízlésnek megfelelő tálalásban kerülnek az asztalra.
A Bajkál, újratöltve nevet viselő rendezvény április 2-17. között tart. Természetesen az italok is az akkori kort idézik, a vodkán kívül megkóstolható lesz a Bajkál koktél is például, ami annak idején nem volt más, mint orosz pezsgő magyar bikavérrel keverve.
Hajdanán a fiatalok kedvenc teázójaként és „levesbárjaként” működött a hely, megfizethető árainak köszönhetően. A rendszerváltáskor bezárták az éttermet, amelynek munkatársai közül sokan ma is az Astoriában dolgoznak, akkor ugyanis egy üzemeltetési fennhatóság alatt működött a szálloda, az orosz kulinária dicsőségét hirdető étterem és a közeli Kárpátia.