Balaton Open: újszerű pálinkaverseny

Forrás: Vendéglátás

 2018. március 12. 17:26

Izgalmas és több szempontból is formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat: a Balaton Open megmérettetésre csak cseresznye, alma, kékszőlő és törköly pálinkák nevezhetnek, amelyeket kizárólag nőkből álló zsűri bírál, és a tételek laboratóriumi vizsgálaton is átesnek.

Az ötlet két, a pálinkák világában jól ismert szakember, Pach Gábor és Aradi Péter fejéből pattant ki, majd az elképzeléseket finomítva született meg a konkrét terv, amelyről stílszerűen március 8-án számoltak be a sajtó munkatársainak. „Hiteles, nyomon követhető versenyt szeretnénk, olyat, amelyen az eddig mostohán kezelt pálinkafajták – a cseresznye, az alma, a kékszőlő és a törköly – jutnak főszerephez. Bízunk benne, hogy az eredmények a fogyasztókat és a gyártókat egyaránt meggyőzik arról, hogy érdemes ezekkel a fajtákkal foglalkozni” – mondta Pach Gábor, a Balaton Open főszervezője. „Antropológiailag bizonyított tény, hogy a nők szaglása sokkal jobb, mint a férfiaké” – indokolta az első hallásra furcsának tűnő zsűriválasztást Zólyomi Zsolt parfümőr.

Kizárólag nőkből álló zsűri bírálja majd a pálinkákat

Fotó: vendeglatasmagazin.hu

A beérkezett tételek értékelése két napon keresztül tart, de a napi mintaszám nem mehet ötven fölé. Minden párlatot legalább hét bíró kóstol, az ő véleményük alapján születik meg a végeredmény, amely nem csupán pontszámot, de érthető és követhető szöveges értékelést is tartalmaz. További újítás a versenyben, hogy a szokásos 20 helyett 40 pontos bírálati rendszerben zajlik a párlatok értékelése, minden beérkezett minta teljes analitikai vizsgálaton esik majd át, és a szervezők biztosítják a tökéletes anonimitást a versenyző tételek számára. „A párlatokat kódszámokkal látjuk el, így zajlik az értékelés, és a visszakódolás csak az eredményhirdetéskor fog megtörténni. Nálunk senki nem kap tehát előre megírt oklevelet, vagy gravírozott serleget, mert senki nem tudja előre, kinek a nevét kellene ráírni” – mondta Pach Gábor.

A versenyt április 12-13-án, az eredményhirdetést április 14-én tartják Zamárdiban. A szervezők vállalják, hogy minden kategóriagyőztes kereskedelmi tételből 250-250 palackot megrendelnek, és azokat a Balaton környékének emblematikus éttermeiben és szórakozóhelyein lehet majd kóstolni a későbbiekben.

Kapcsolódó cikkek

Új SWISS-lounge Zürichben

2018. március 08.