Balatoni és tengeri halak bemutatóhelye nyílt Balatonfüreden

 2014. július 17. 15:00

Megnyílt a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont csütörtökön Balatonfüreden. A központ 17 akváriumában több mint ötvenféle édesvízi és tengeri halat lehet megcsodálni, köztük a névadó Bodorkát.

Kóródy Olivér, az akvárium kivitelezője a megnyitó ünnepségen elmondta, hogy 36 balatoni és 15 tengeri halfaj látható a látogatóközpontban felállított 17 akváriumban. A központban a látogatók feje felett is halak úszkálnak. A vezető szerint találó a Bodorka elnevezés, hiszen a központ egy örökmozgó balatoni halról kapta a nevét, amely játékosságával, piros-zöld-ezüst színeivel a látogatók kedvencévé válhat. A bodorka igen lassan növekszik, általában 1 kilogramm körüli a súlya, de a közelmúltban fogtak már 19 kilogrammos példányt is.

 

A központ elsődleges célja a balatoni halak bemutatása, de a tó 6 ezer négyzetkilométernyi vízgyűjtőterületéről is érkeztek vízi állatok: rákok, kagylók, csigák, halak. A Bodorkában természetes élőhelyhez hasonló környezetet alakítottak ki az állatok számára, de a látogatókat digitális táblák is segítik az informálódásban.

A turisztikai attrakció legfontosabb üzenete, hogy vigyázzunk a Balatonra, óvjuk a ránk bízott természetet.

(Fotó: www.balatonfured.hu)