Balatoni strandok: a minőség elsősorban az üzemeltetőn múlik

Szerző: BTL

Forrás: turizmus.com

 2015. június 28. 17:44

Míg a vízminőséggel gyakorlatilag egyetlen strandon sem volt probléma a Balatonnál, addig a szolgáltatási színvonalban jelentős különbségek tapasztalhatók, ami alapvetően az üzemeltetők hozzáértésén múlik.

Ahogy arról korábban a turizmus.com is beszámolt, a napokban adták át Balaton strandjait minősítő Kék Hullám Zászlók és a különdíjakat. Az eseménynek idén Gyenesdiás, a Diási Játékstrand adott otthont.

 

Az idei minősítés nagy tanulsága, hogy színvonalát illetően az eltérő működési feltételek ellenére számos szabad strand megelőzi több fizetős vetélytársát.

A strandokat az elmúlt évektől eltérően idén nem szezon előtt, hanem már „működés" közben vizsgálta a Balatoni Szövetség. Az ellenőrző bizottság így a turisták szemével is vizsgálhatta a szolgáltatásokat – hangsúlyozta Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke. A minősítés célja kettős. Az egyik, hogy a turisták a kapható 1-3 csillag alapján képet kapjanak az egyes fürdőhelyek várható színvonaláról. A másik, hogy maguk az üzemeltetők is motiváltak legyenek, illetve tanuljanak a külső szakértők által feltárt problémákból. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár örömtelinek nevezte, hogy ma már szinte alig van olyan strand, ahol nincsenek sportpályák, vagy ahol ne javult volna kisebb-nagyobb mértékben a szolgáltatási színvonal a korábbiakhoz képest. Az balatoni üzemeltetők és szolgáltatók szemlátomást megérezték, hogy nagy tavunk is csak a minőségi kínálat növelése révén őrizheti meg a hazai turizmusban betöltött pozícióját.

A zsűri idén nem csak a vizesblokkok meglétét, de felszereltségét, tisztaságát is értékelte. Vizsgálat tárgya volt még a mozgáskorlátozottak számára biztosított a parkolóhelyek megléte, a strand megközelíthetősége, alakítottak-e ki számukra WC-t, zuhanyzót, illetve biztosított-e a vízbe való bejutásuk. Fontos volt, hogy a kisgyermekes családok számára milyen szolgáltatásokat kínál a strand. Rendelkezik-e például lídós partszakasszal, a játszóterek pedig hány korosztály számára használhatók, és van-e felettük valamilyen árnyékoló. Ellenőrizték, hogy a vizesblokkokban biztosítanak-e pelenkázót, családi öltözőt, valamint hogy a külső és belső kabinok, hideg és meleg vizes zuhanyzók állapota milyen. Értékelték a vízfelület tisztaságát, a meder talaját, a hínárosodást, a bejárók állapotát, a napozórészeket, az árnyékos felületek arányát, a szemetesek mennyiségét, a járdák állapotát, a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét, valamint a strand általános tisztaságát, de ponttal jutalmazták az egynyári virágágyások gondozottságát is. Minősítési szempontot jelentettek a vendégek közérzetét javító szolgáltatások, a dohányzásra kijelölt helyek szabályozása, de fontos szempont volt a különféle sportpályák megléte és állapota, a vízi sportolás lehetőségének biztosítása is. Értékelték a vendéglátóegységek kínálatát, összképét, az értékmegőrző, a WIFI, a kerékpártárolók meglétét, a parkolók számát és állapotát.

 

A minősítésre nevezett strandok közül a csillagok mellett különdíjat kapott a leginkább családbarátnak, kerékpáros-barátnak, legsportosabbnak ítélt fürdőhely, illetve a legjobb szabad strand is.

A tetten érhető pozitív változások ellenére volt strand, ahol szinte megállt az idő, ezért nem minden nevező kapott Kék Hullám Zászlót. A nevezett strandok közül idén 8 lett három-, 14 kettő- és 6 egycsillagos minősítésű.

Három csillagos strandok:

-          Lidó strand Vonyarcvashegy

-          Esterházy strand Balatonfüred

-          Kisfaludy strand Balatonfüred

-          Községi strand Csopak

-          Községi strand Balatongyörök

-          Napfény strand Balatonlelle

-          Diási Játékstrand Gyenesdiás

-          Községi Strandfürdő Szigliget

Két csillagos strandok:

-          Fövenyfürdő Balatonfűzfő

-          Községi strand Ábrahámhegy

-          Balatonakali Strand

-          Wesselényi strand Balatonalmádi

-          Központi Strand Balatonszárszó

-          Központi strand Balatonfenyves

-          Badacsony Strand Badacsonytomaj

-          Platán Strand Balatonboglár

-          Zánka Községi Strand

-          Alsóörs Községi Strandfüdő

-          Balatonföldvári Keleti Strand

-          Városi Strand Keszthely

-          Nagystrand Zamárdi

-          Községi Strand Balatonberény

Egy csillagos strandok:

-          Helikon Strand Keszthely

-          Keszthelyi Libás strand

-          Badacsonytomaj Városi Strand

-          Tobruk strand Balatonfűzfő

-          Sport Beach Gárdony

-          Nagystrand Siófok

Kék Hullám Zászlót kapott kikötő: Erzsébet kikötő Zánka

2015-ben a Balatoni Szövetség az alábbi különdíjakat osztotta ki:

- a Balaton családbarát strandja a balatonfüredi Esterházy strand (a különdíjat felajánlotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, átadta Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár)

- a Balaton kerékpáros-barát strandja a balatonberényi Községi strand (a díjat felajánlotta a Csepel Zrt.)

- a Balaton legsportosabb strandja a vonyarcvashegyi Lidó strand (a díjat felajánlotta a PLASTOBO Sportszergyártó Kft.)

- A legjobb balatoni szabad strandnak felajánlott különdíjat, idén a balatonboglári Platán strand kapta, (a díjat a Nemzetgazdasági Minisztérium ajánlotta fel, amit Dr. Ruszinkó Ádám, turizmusért felelős helyettes államtitkár adott át.)

- A legtöbb pontot elérő strandnak járó különdíjat a Nők a Balatonért Egyesület ajánlotta fel. Ez idén a balatongyöröki községi strand lett.

A különdíjas strandok a Magyar Turizmus Zrt. által felajánlott vándorserlegeket is megkapták, melyet Varga-Dani Barbara, az MT Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője adott át.

BTL

Fotó: Az első képen Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere köszönti a vendégeket, a másodikon Ruszinkó Ádám mond beszédet a díjátadón.