Balatoni szállodák: a nagyobb árbevétel nem javította a jövedelmezőséget

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. október 24. 10:33

A nyári szezon tapasztalatai mellett a következő hónapok bizonytalan kilátásait is megvitatták a Magyar Szállodák és Éttermek (MSZÉSZ) Balatoni régiójának ülésén a tagszállodák. Az esedékes tisztújításon részben megújult a régió vezetősége.

Október 20-án a Balaton északi partjának első ötcsillagos szállodájában, a LUA Resortban rendezték meg az MSZÉSZ Balatoni régiója tisztújító ülését.

Az első napirendi pontban – hagyományosan – a jelen lévő szállodavezetők tájékoztatták egymást az üzletmenetről, problémákról, tervezett beruházásokról. A felszólalók kiemelték, hogy a nyári szezonban az áremelések eredményeként megugrottak bevételeik.

 

Jövedelmezőségi problémák, munkaerőhiány, bizonytalanság

Ezután Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke egyszerű kérdést tett fel a jelenlévőknek: emelje fel a kezét, akinél nőtt a jövedelmezőség is. A 31 szálloda vezetője közül mindössze négyen tartották magasba a kezüket. Ez jelezte, hogy az örömteli nagyobb árbevétel nem javított a jövedelmezőségen, mert a plusz pénzt elvitte a minden téren eluralkodó hatalmas drágulás.A beszámolókban elhangzott problémák, gondok közül a legtöbb szállodavezető a jövőt illető bizonytalanságot, néhány esetben pedig a kilátástalanságot tette az első helyre.Mindezt a csökkenő vendégszám mellett – még ha pótolta is plusz 25-35 százalékos átlagos áremelés – a lejáró energiaszolgáltatási szerződések meghosszabbításától, az új szerződések árától való félelem is fűti. Sok szállodának ugyanis – többek között a házigazda LUA Resortnak – még nincs szolgáltatója december 31. utánra. Az eddig befutott ajánlatok a beszámolók szerint megfizethetetlenek, sokan képtelenek vállalni.A paradoxon, hogy a balatoni szezont pont a wellnesskínálattal lehetne kitolni, ám ezt sújtják leginkább az energiaárak, és ahogy elhangzott, egy német turista sosem lesz hajlandó elfogadni, hogy akár egyetlen Celsius-fokkal is csökkentsék a medencék hőmérsékletét. Nem véletlenül mondta egy siófoki szállodavezető, ebben a helyzetben elképzelhetőnek tartják, hogy jövőre már nem wellness-, hanem butikhotelként folytatják tovább.

Nagy érdeklődés mellett zajlott a balatoni régióülés

Fotó: Király István

Ami általánosan jellemző most: a szállodák mindent megtesznek az energiafogyasztás házon belüli racionalizálásáért, több helyen még fejlesztések is folynak. Emellett egyre többen fontolgatják az átállást a szezonális nyitva tartásra is, itt viszont a fő kérdés, hogy ebben az esetben mi lesz a munkaerővel? A dolgozók megtartása ugyanis szintén fontos kérdése a régiónak, hiszen a munkaerőhiány idén nyáron (is) rengeteg szálloda- és étteremvezetőnek okozott fejfájást. A legtöbben diákokkal próbálták menteni a helyzetet a nyári szezonban, de akkora a szakképzett munkaerő hiánya, hogy – mint hallottuk – van szálloda, amelyik kénytelen nyelvtudás nélküli recepcióst alkalmazni, máshol pedig maga a vezető ül be a pult mögé.

A szeptember–október hónapok vegyesen sikerültek a balatoni szállodáknak, és az előfoglalásoktól teszik függővé, hogy ha be is zárnak a téli hónapokra, az ünnepekre kinyissanak-e. Az, hogy általánosabbá válik a rövidebb foglalási ablak – a vendégek gyakran csak 1-2 nappal az utazás előtt jelentkeznek be –, szintén növeli a bizonytalanságot.

Szintén bizonytalansági tényező, hogy meddig lehet emelni az árakat, mennyit bír el a piac. Ez főleg a magyar vendégeknél fontos, mert több szálloda már most euróban adja meg árait a külföldieknek. „Ez egy energiafaló ágazat, amely most megújulásra szorul” – mondta Baldauf Csaba a beszámolók végén.

Baldauf Csaba szerint szeptember végéig jók voltak a számok, innen azonban sokismeretlenes egyenlet a jövő

Fotó: turizmus.com

Elhangzott az is, hogy amennyiben nem érkezik valamilyen módon támogatás a kormánytól a szektor számára, akkor "nem szivacsra fognak földet érni, fájdalmas lesz az érkezés."

 

Turisztikai trendek, őszi kampányok

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) turizmusstratégia megvalósításáért felelős vezérigazgató-helyettese Turisztikai trendek címmel elsősorban a statisztikai adatokra alapozta prezentációját. Elmondta, hogy az idei év első kilenc hónapjában Magyarországon 14,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 5,9 millió vendéget jelent, akiknek 55 százaléka belföldi, 45 százalékuk pedig külföldi volt.

A balatoni szállodákat illetően kiemelte, január–szeptember között a régióban 1,1 millió vendég 3,2 millió vendégéjszakát töltött, 77 százalékuk hazai, 23 százalékuk pedig külföldi volt. A küldőpiacokat tekintve 2022 első kilenc hónapjában az első helyen Németország állt (29%), a második Csehország (17%), a harmadik Szlovákia (15%), a negyedik pedig Ausztria (12%) volt. A régió szállodái az október 1–14. közötti időszakban valamivel több mint 109 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami némi csökkenést jelent 2021 hasonló időszakához képest. A küldőpiacok szerint október első felében is Németország vezet (38%), a második Ausztria (15%) és a harmadik Csehország (12%). Bődi Ivett kiemelte: a statisztikák jelentősége, hogy általuk a szakmai szereplők számára láthatóvá válik, melyik küldőpiacban rejtőzik még növekedési potenciál.

Az év első 9 hónapjában a balatoni szállodák vendégéjszakáinak 77 százaléka belföldiekhez kötődött

Fotó: Király István

A továbbiakban a vezérigazgató-helyettes − egyebek mellett – ismertette a hazai szálláshely-szolgáltatók számára megújult formában elérhető NTAK Iránytű felületet, valamint részletezte annak előnyeit. A szolgáltatók számára olyan statisztikai mutatók tekinthetők meg és hasonlíthatók össze más város, térség, megye adataival (mind az elmúlt időszak teljesítményéről, mind pedig az előfoglalási adatokról), melyek segítséget nyújthatnak az árazásban, a tervezésben, illetve a marketingtevékenységhez kapcsolódó döntésekben is – hangsúlyozta.A turisztikai szakember ismertette továbbá az MTÜ őszi belföldi és külföldi kampányát, amelynek fókuszában a hazai gasztronómia és a bor, illetve Budapest épített öröksége áll. Belföldön az előbbi, míg külföldön az egyes országok utazóközönségének érdeklődési köréhez leginkább igazodó reklámok jelennek majd meg. A nemzetközi kampány Németország, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Spanyolország, Franciaország, Ausztria és Olaszország piacát célozza.

 

Sokismeretlenes egyenlet a jövő

Ezután az Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) frissítésének szükségességéről az energiaválság és a Covid tükrében témakörről Salamon András jogi szakértő tartott hasznos, a napi munkamenethez szükséges, konkrét információkkal tűzdelt előadást a résztvevőknek, majd bemutatkoztak az MSZÉSZ társult tagjai.

A Balatoni régióülés záróakkordja Baldauf Csaba beszámolója és a tisztújítás volt. A decemberben leköszönő, és a jelek szerint újabb mandátumot nem vállaló elnök néhány statisztikai adattal kezdte a beszámolóját, és megjegyezte, hogy a külföldiek körében
csökkent az érdeklődés a térség iránt, és a belföldi vendégéjszakák száma is visszaesett 2019-hez képest.

Úgy látja, a piac a 20-30 százalékos áremelést simán elfogadta – miközben a Covid előtt már 5 százalék is soknak számított a vendégek körében –, és azt javasolta a szállodáknak, semmilyen okból ne csökkentsenek árat, mert a költségek magasak, a jövedelmezőség pedig visszazuhant.„Szeptember végéig jók voltak a számok, innen azonban sokismeretlenes egyenlet a jövő”– sommázta a kilátásokat. Ezután ismertette a szövetség lobbicéljait is, amelyek között szerepel például a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedése, a bértámogatás és járulékkedvezmény, a mielőbbi energiakorszerűsítési pályázatok, vagy a SZÉP-kártya keretösszegének megemelése.

Balról jobbra: Szíjártó Csaba (Hotel Marina-Port) leköszönő régióvezető-helyettes, Müller-Pápai Zsuzsa (NaturMed Hotel Carbona) régi-új régióvezető-helyettes, Forsthoffer Ágnes (Hotel Margaréta) új régióvezető, Rádóczy Andrea (Golden Lake Resort) leköszönő régióvezető

Fotó: turizmus.com

A tisztújítás változást hozott az eddigi vezetőségben, a következő ciklusban Forsthoffer Ágnes lesz az MSZÉSZ Balatoni régiójának vezetője (Hotel Margaréta), a régióvezető-helyetteseknek pedig Müller-Pápai Zsuzsannát (NaturMed Hotel Carbona és Spirit Hotel Thermal Spa) és Horváth Tibort (Park Inn by Radisson Zalakaros Resort and Spa) választotta meg a tagság.