Balatoni szállodások veszprémi reggelije

Forrás: turizmus.com

 2017. november 01. 07:00

A balatonfüredi és környéki szállodaigazgatók ezúttal Veszprémben találkoztak, elkölteni, szokásos, havi reggelijüket – tudtuk meg az MSZÉSZ-től.

Baldauf Csaba MSZÉSZ régióvezető, valamint a balatonfüredi kollégákat összefogó régióvezető-helyettes Rádóczy Andrea mellett a találkozón részt vett Porga Gyula, Veszprém város polgármestere is, aki a város EKF2023 pályázata kapcsán tájékoztatta a résztvevőket a Balaton régióval és a Bakonnyal kiegészülő Európa Kulturális Fővárosa projektről.

Az igazgatók megállapították, hogy az erős nyári időszak és az ígéretes szeptember után október, értékesítési szempontból nehezebb feladatnak bizonyult. A korábbi évekkel ellentétben, mind az október 23-i hosszú hétvégére, mind az őszi szünetben maradtak még szabad szobák.

Beszéltek arról is, hogy támogatják a szövetséget első számú célkitűzésében, nevezetesen egy, a munkaerőpiaci kihívásra választ adó adóátcsoportosítás elérésében, ami jóval több, mint egy egyszerű áfa-csökkentés.

Megállapították, hogy kirajzolódik ugyan egy folyamatosan javuló üzletmenet, a kihívások azonban szintén egyre erőteljesebbek. Igaz, hogy 8-12 % körüli árbevétel emelkedést realizáltak a környékbeli szállodák, de jövedelmezőségük az ennél jóval nagyobb mértékben növekvő munkabérterhek és az egyre inkább begyűrűző beszállítói áremelkedések miatt folyamatosan romlott. Az árak emelkedése mellett egyre komolyabb kihívás a megfelelő szolgáltatások elérése is. Ezt példázza, hogy a Balaton régióban szinte mindenhol komoly gond a megfelelő minőségű mosodai szolgáltatás elérése, ez a balatonfüredi és veszprémi házaknál kiélezetten jelentkezik.

A veszprémi találkozón az egyik legfontosabb téma ismét a szakképzés volt. A város szakképzési centrumának szakember utánpótlási kapacitásában komoly lehetőséget látnak az igazgatók, hiszen, évente több mint 500 szakács és cukrász szakképesítéssel jelentős számú szakemberhez lenne hozzáférése a környék szállodáinak.

A Kisfaludy program balatoni kiírására várva a tagszállodák komoly aggodalmuknak adtak hangot. A szezonális szállodák esetében - látva a tokaji kiírásban elvárt nyitvatartási időt - örömteli lenne, ha a Balaton régióban, egy, éves szinten reálisan teljesíthető nyitvatartási idő jelenne meg – zárult az MSZÉSZ gyorsbeszámolója.