Balatonszőlősön vár az év legszerethetőbb étterme – podcast

Forrás: turizmus.com

 2023. június 03. 11:45

A Balaton-felvidéki Pécsely–Szőlős-medencében, öthektáros birtokon található a Dining Guide véleménye alapján Az év legszerethetőbb étterme, a Casa Christa. A tulajdonos Forrai Kovács Krisztával a Trend FM Turizmus.com című műsorában készült interjú.

A Casa Christa nemcsak éttermével hívta fel magára a szakma és az utazóközönség figyelmét, hiszen szálláshely is egyben: hét, toszkán stílusban felújított présházzal várják a vendégeket. Titkuk a személyesség. Nincsenek fenn például egyetlen online foglalási rendszerben sem, a személyes kommunikációra koncentrálnak, és a vendégek minden apró kérésére odafigyelnek. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az ide látogatók 60-70 százaléka visszatérő törzsvendég.

A beszélgetésből kiderül, hogyan építették fel lépésről lépésre ezt a valódi kis toszkán birodalmat, ahogyan az is, milyen nehézségekkel kell szembenézni az egyébként kiváló lokáció kapcsán. Mint Forrai Kovács Kriszta kiemeli, egészen másképp kell bevezetni a piacra egy vidéki éttermet, mint egy budapestit. (Férje, Forrai Miklós régi vendéglős, többek között a budapesti Alessiót vezeti 14 éve sikerrel.) 2020 nyarán, éppen a Covid idején nyitották meg az első három felújított présházat saját wellnessel, utána sorakozott fel további négy ház kiadásra. 2021 nyarára a teljes beruházás befejeződött, de kellett egy év, hogy megismerjék őket a vendégek és a kollégák.

A vendéglátás mellé csodás panoráma is jár

Fotó: Facebook / Casa Christa

Az ide érkezőt lélegzetelállító környezet, csodás enteriőr, az étteremben fantasztikus konyha és kedves kiszolgálás várja. A vendég az étteremben sem „csupán” egy ételt kap a tányéron, hanem komplex élményt, ami a éttermi asztalon túl is tart. A vendéglátóhely környékén pihenőhelyeket alakítottak ki, ahol szeretnek elidőzni a vendégek egy pohár bor vagy finom kávé mellett, és gyönyörködni a panorámában, amely a tóra és a Tihanyi-félszigetre néz.

Forrai Kovács Kriszta szerint a vendéglátóhelynek sikerült minden tekintetben organikusan beépülni az egyébként kicsi, mindössze 600 lakosú Balatonszőlős életébe. Ez részben annak is köszönhető, hogy a vendégek is ezt a nyugalmat és csendet keresik. Külön öröm a helyiek és a tulajdonosok számára az is, hogy a munkavállalókat a környékről tudták toborozni. A séfek például éppen néhány éve költöztek a zsúfolt Budapestről a szomszédos faluba, tőlük teljesen függetlenül.

A Casa Christa négy évszakos szálláshelyként működik, házai fűthetőek, és az étterem is nyitva tart egész évben, igaz, télen csak csütörtöktől vasárnapig. Már az előszezonban is mozgalmasak voltak a hétvégék, júniustól pedig berobbant a szezon és a hét minden napján erős érdeklődésre számítanak. Bár sok vendégre és nagy nyüzsgésre készülnek, a Casa Christa mindenképpen megmarad filozófiája mellett, mely szerint a vendég kívánságai állnak továbbra is az első helyen – hangsúlyozta a tulajdonos.

A teljes beszélgetés meghallgató alább.