Baldauf Csaba: A szállodáknak szeptember végéig látniuk kell, kapnak-e kormányzati segítséget

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 11. 14:53

A szállodaipar az emelkedő árakra szolgáltatások megszüntetésével, szezonális nyitvatartással, szükség esetén elbocsátásokkal, és ha van miből, energetikai korszerűsítéssel reagálhat – nyilatkozta Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

„A súlyos nem írja le a jelenlegi helyzetet, a drámai sem túlzó kifejezés” – mondta el az Indexnek Baldauf Csaba.

A szállodák rezsiköltségei a szerződésektől függően akár hat-hétszeresére is emelkedhetnek, sok esetben azonban szerződni sem tudnak a házak a szolgáltatókkal, „a világpiaci ár pedig horror”. Idén május körül még lehetett fix árra szerződni, ami már akkor is a duplája vagy háromszorosa volt a korábbi árnak, de a mai viszonyokhoz képest már jónak is nevezhető.

Szavai szerint a járványhelyzetben sok ház kényszerült arra, hogy átgondolja a folyamatait és az üzemeltetési paramétereit, ezért további jelentős megtakarításokat nem lehet elérni, ha nem dönt a bezárás vagy bizonyos szolgáltatások megszüntetése mellett a szálloda.

Rövid távon a rendszerek optimalizálása 5-10 százalékos csökkenést eredményezhet az energiafelhasználásban, középtávon, ahol rendelkeznek megtakarítással és van erre szándék, energetikai korszerűsítés indulhat. Az MSZÉSZ ezért azt javasolja, hogy minél előbb legyen lehetőség ágazatspecifikus támogatás mellett az energetikai korszerűsítések megkezdésére, ami többek között napkollektorok, hőszivattyúk telepítését, és a vízgépészet modernizálását is tartalmazhatja.A megemelkedett energia- és egyéb költségek részlegesen beépülhetnek az árakba, de teljes áthárításról nem lehet szó, mert ebben az esetben eladhatatlan lenne a szolgáltatás, vagy olyan kevesen tudnák megfizetni, hogy a szállodák működtetése fenntarthatatlanná válna.

Az MSZÉSZ elnöke arra számít, hogy több szálloda szezonális működésre állhat át.

A szállodák szolgáltatások megszüntetésével, szezonális nyitvatartással és szükség esetén elbocsátásokkal reagálhatnak a drasztikusan emelkedő árakra

Fotó: 123rf.com

A mostani kihívás más jellegű, mint ami a járványügyi korlátozások idején volt. Az egyik különbség, hogy utóbbiaknak többé-kevésbé látszott a határideje, míg a mostani nehézségeknek nem jósolható meg az időtengelye. Egy másik, hogy a korlátozások ideje alatt az állam különböző támogatásokkal segítette a talpon maradást.Most viszont a csökkenő kereslet és az alacsonyabb árbevétel találkozik a költségrobbanással. A legnagyobb problémákkal a vidéki szállodák küzdenek, a fővárosban a forgalom attól is függ majd, hogy a következő hónapokban hogyan alakul az európai szintű kereslet.

A szállodaszövetség vezetője kiemelte: szeptember végéig látniuk kell, hogy kapnak-e valamilyen kormányzati segítséget, mert mindenkinek meg kell vizsgálnia a működését, és meghozni olyan döntéseket – akár a szezonális üzemelésre, vagy elbocsátásokra vonatkozóan –, amelyek a túlélést szolgálják.