Baldauf Csaba: Ami most jön, durvább lesz, mint a Covid

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 19. 10:12

A 24.hu-nak adott interjút Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke, aki szerint nőni fog a szezonalitást választó szállodák száma, és a belföldi turizmus visszaesésére is számít.

A beszélgetés egyik központi témája az energiaárak növekedése. Baldauf Csaba ezzel kapcsolatban így fogalmaz a 24.hu cikkében:

"A szállodák egy-kétéves időtartamra kötnek szerződéseket a szolgáltatókkal. A tavalyi évben úgy döntöttünk, hogy a korábbi gázszerződéshez képest kapott 150 százalékos árajánlatot nem fogadjuk el. Kimentünk a világpiacra és bíztunk abban, hogy alacsonyabb áron tudunk majd szerződést kötni. Ehhez képest most 500–550 százalékkal drágább árat fizetünk. Csak a gázköltségnél bejön alsó hangon 100 millió forint plusz. Az idei év első felében már 25 millióval magasabb ez a tétel, mint tavaly egész évben."

Az interjú során szóba kerül az is, hogy az áram ára is drámai módon drágul. "Összességében úgy számolunk, hogy a mi szállodánknak egy évben 350 milliós plusz költsége lesz. Hangsúlyozom: ez a többletköltség, nem az összköltség. Teljesen kigazdálkodhatatlan. Nem csak a Kolping hotelben. A kollégák kétségbeesve hívnak fel, hogy akkor most mi lesz" - mondja Baldauf Csaba.

Baldauf Csaba

Fotó: Turizmus.com / Dombóvári Judit

Az elnök szerint a drágulás miatt sok szállodának nem lesz más választása, mint bezárni télire.

"Abban biztos vagyok, hogy nőni fog azon szállodák száma, amelyek szezonális nyitva tartást választanak majd. Az persze szintén egy nagy kérdés, hogyan lehet egy 7–8 hónapos üzemelés mellett megtartani a dolgozókat. A jelenlegi helyzetben nem hinném, hogy lehet eredményt elérni a téli hónapokban. A kérdés inkább a veszteség mértéke: akkor nagyobb, ha zárva tartok, vagy akkor, ha nyitva?" - teszi fel a kérdést végezetül az MSZÉSZ elnöke.