Balett a háztetőn

Szerző: Szebeni Zsolt

 2014. június 18. 17:24

A Hotel Rába tetőteraszán mutatott be egy rövid, erre az alkalomra koreografált darabot a Győri Balett.

Immár hagyomány, hogy nyáron, Győrben találkoznak a táncművészet művelői és rajongói. Június 16 és 22. között zajlik a jubileumi, X. Magyar Táncfesztivál a Rába parti városban.

Győrben komolyan veszik azt, hogy a kultúra az egyik legkomolyabb turisztikai vonzerő is egyben, különösen az olyan, nyelvértést nem igénylő művészeti ág, mint a tánc. A Győri Nemzeti Színház és a Danubius lánchoz tartozó Hotel Rába hagyományosan szoros együttműködésének jegyében, a szállodában került sorra az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb eseménye.

 

Június 17-én este a szálloda partnerpartijának keretében, a város elöljárói, corporate partnerek, törzsvendégek, újságírók és a nemzeti  marketing szervezet vezető munkatársainak jelenlétében zajlott a különleges produkció.
Elsőként Horváth Ottó, a szálloda igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd, egy elegáns, ültetett vacsora következett, amelynek fogásai között, röviden szólt a meghívottakhoz Somogyi Tivadar alpolgármester, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, Maráczi Gábor az MT Zrt. stratégiai igazgatója, végül, de nem utolsó sorban Kiss János a Győri Balett igazgatója.

A különleges produkció a vacsora után következett, amikor is Velekei László koreográfiáját a szálloda folyosóin, lépcsőfordulóiban, végül az épület belső, "üzemi" tetőteraszán táncolták el a fiatal művészek. 2012 után ez már a második alkalom volt, amikor ezt az egyedülálló produkciót láthatták azok a szerencsések, akik meghívást kaptak az eseményre.

A nézők bizonyos mértékig maguk is interaktív részeseivé váltak az előadásnak, azzal, hogy folyamatosan mozogva, a szálloda különböző tereiben állva, ülve, lépcsőn fel, le járva követték a táncosokat.

A turisztikai szakemberek számára egy különleges látványosság, egy szokatlan performance volt ez a rövid előadás, a művészek számára azonban nagyon is komolyan vett munka. Velekei László koreográfus úgy fogalmazott, hogy "szeretném, ha a néző azonosulni tudna azzal amit lát, keresem az alternatív közegeket amelyek felerősítik a hatást, szeretem feszegetni a határokat, erről szól a szokatlan helyszín, és az is, mikor interaktív játékká teszem a produkciót".