Bankkártyás fizetési trendek és szokások Európában

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 18. 11:24

Kártyák, fizetési rendszerek, virtuális pénznemek – egyre nő a készpénzmentes fizetési lehetőségek száma. Az új fizetési formák elfogadását illetően azonban nagy különbségek figyelhetők meg Európán belül is.

A SIX Payment Services, Európa vezető és Magyarország egyetlen bankfüggetlen bankkártya-elfogadója adja közre tapasztalatait.

 

Németország: jobb félni, mint megijedni

Németországban alapvetően nemkívánatos a pénzkölcsönzés – ezért sokáig a hitelkártyák sem voltak népszerűek. A kényelmes kártyás fizetés azonban fokozatosan teret nyer, kivéve a kisösszegű fizetések esetén. Éppen ezért az elsősorban kis összegek kiegyenlítésére alkalmas érintésmentes fizetés itt még nem ért el áttörést.

Az új fizetési rendszereknek is nehéz dolguk van Németországban. Noha a kereskedők szívesen és gyorsan bevezetik az innovatív rendszereket, az ügyfelek gyakran még nem állnak készen ezek használatára, az újdonságoknak előbb ki kell érdemelniük a bizalmukat.

Ugyanakkor az elektronikus kereskedelem erőteljes növekedést mutatott az utóbbi években: a németek lelkes online vásárlók, és ilyenkor természetesen kártyával fizetnek.

 

Olaszország: prepaid kártyák bankszámla helyett

Olaszországban a készpénz a király, de a fizetőkártyák használata is egyre gyakoribb. Főként a prepaid kártyák kedveltek. A bankok és a posta előszeretettel bocsátanak ki ilyen kártyákat, mivel sok olasznak nincs bankszámlája, és így csökkenthető a hitelezési kockázat.

A hitelkártyák Olaszországon belüli viszonylagos népszerűtlenségének a fő oka azonban az, hogy az olaszok a gazdasági bizonytalanságok miatt inkább a „biztos” készpénzt választják. Ugyanakkor a törvény a nyomonkövethetőség biztosítása érdekében kimondja, hogy 1000 euró feletti összegeket nem lehet készpénzben fizetni. A szabályozás célja a korrupció megnehezítése.

 

Svájc, Luxemburg és Liechtenstein: magától értetődő

Ezekben az országokban magától értetődő a készpénzmentes fizetés – és az utóbbi években az online vásárlások aránya is jelentősen megnőtt. Az eltérő deviza miatt főként a svájciak és a liechtensteiniek számára éri meg kártyával fizetni, mert így Európában nem kell devizáról gondoskodniuk.

A hitelkártyákkal szemben – természetesen az online szegmens kivételével – mindhárom országban előnyben részesítik az emberek a betéti kártyákat, így a hitelkártyák még jelentős növekedési potenciállal bírnak. Lassan az új technológiák, például a mobiltelefonnal történő fizetés, is elfogadottá válnak.

 

Ausztria: jelentős növekedés

A jó gazdasági helyzetnek köszönhetően Ausztriában 2013-tól jelentős mértékben nőtt a kártyás fizetések aránya. Itt is elsősorban betéti kártyával fizetnek az emberek. Az érintés nélküli fizetés széles körű bevezetésével még inkább elő kívánják segíteni ezt a növekedést. A mobiltelefonos érintés nélküli fizetés területén is megtörténtek az első lépések, de ez a folyamat még kezdeti stádiumban van.

 

Magyarország és Lengyelország: technológiabarát

Mivel a gazdasági növekedés mindkét országban később indult meg, mint nyugati szomszédaiknál, Lengyelország és Magyarország azt az előnyt használja ki, hogy a készpénzmentes fizetési infrastruktúra még modern, és nem elavult. Ezek az országok ily módon átugrottak egy technológiai generációt, ezért az emberek általában gyorsabban fogadják el az új technológiákat. Ennek ellenére magas a készpénzes fizetések aránya – Lengyelországban a 90 százalékot is eléri. Sok lengyelnek van ugyan fizetőkártyája, de nem túl gyakran használja. Németországhoz hasonlóan ezekben az országokban is kerülendőnek számít az eladósodás és a hitelfelvétel. Ugyanakkor főként a lengyelek alkalmanként kisebb összegeket is kártyával fizetnek, úgy tűnik tehát, hogy ők nem tartanak az érintéssel történő fizetéstől.

 

Skandinávia: készpénzmentes társadalom

A skandináv országok a készpénzmentes fizetés éllovasai. Itt az élet minden területén dominál a kártyás fizetés, sőt gyakran ez az egyetlen rendelkezésre álló fizetőeszköz, és a kereskedelem vagy a vendéglátóipar területén általában nem is látják szívesen a készpénzes fizetést. Ennek okaként az északiak a higiéniát, a biztonságot, a kényelmet és bűnözés megnehezítését nevezik meg.

Bár a készpénzmentes fizetés sok országban különböző okokból még nem annyira kedvelt, mégis egyértelműen előretörőben van. Európa nagy valószínűséggel a skandináv minta irányába fog továbbhaladni, mivel a készpénzmentes fizetés előnyei egyértelműen túlsúlyban vannak.