Bankoknak is fájni fog a Malév-csőd

 2012. február 06. 17:06

A Malév-csőd kárvallottjai közül azok, akik bankkártyával fizették ki a jegyüket, az ún. chargeback eljárás keretében kaphatják vissza pénzüket. Az ügyfeleknek ehhez először saját kártyakibocsátó bankjánál kell bejelentenie a "meghiúsult tranzakciót".

Az érintett bank ezt követően az elfogadó bankkal lép majd kapcsolatba, s tőle követeli az ügyfél pénzét. A folyamat szabályozása akár 40 napos átfutást is engedélyez.
Hasonló chargeback folyamat zajlott le tavaly télen is, amikor az Aeroviva utazási iroda csődölt be – számol be róla szakértőkre hivatkozva a Napi Gazdaság. Az ottani ügyfélkövetelések 40 százaléka térült meg - aligha hihető, hogy az ügyletben érintett elfogadó bank jobban járt. Miután a Malév esetében is kérdéses a megtérülés, ez minden bizonnyal veszteséget jelent majd az elfogadó bankoknak.
A lap információi szerint egyébként épp az Aeroviva-ügy kapcsán kértek a hazai bankok hivatalos állásfoglalást a kérdésről a két kártyacégtől, mivel tisztázandónak tűnik, hogy mi számít teljesítésnek. Az ügyfél a bankkártyás fizetést követően megkapta az ellenértéket - a repülőjegyet -, abban, hogy ezt nem tudta felhasználni, egyes nézetek szerint már nincs felelőssége a hitelintézeteknek. E tekintetben érdekes lehet a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) jogi állásfoglalása, amely szerint az értékesített repülőjegyek esetében a magyar polgári jog értelmében az utazási iroda a légitársaság ügynökeként járt el, a jogviszony a légitársaság és az utas között jött létre, ezért az irodát nem terheli a visszatérítés vagy kártérítés költsége. A jelek szerint a hasonló helyzetben lévő bankok nem ússzák meg ennyivel: nekik kell foglalkozniuk a Malév csődjével és panaszos ügyfeleivel. (www.napi.hu)


Gyorsítanák a bankok a chargeback eljárást?
A Napi Gazdaság információi szerint a Magyar Bankszövetség hétfőre összehívta bankkártya-munkacsoportját, hogy egységes megoldást alkalmazzanak a Malév-csődben érintett, bankkártyával fizető ügyfelek esetében. Kovács Levente főtitkár elmondta: gyors és a fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő eljárást fognak kérni a bankoktól. Ez szakmai vélemények szerint - az egyértelmű helyzetre tekintettel - akár a chargeback eljárás felgyorsítását is jelentheti.