Európában nem, de világszinten tovább nőtt a kínai turisták száma

Forrás: eTurbo News

 2017. október 12. 18:11

Tizenhárom százalékkal emelkedett a Kínából kiutazók száma 2016-ban az előző évhez képest. Ezzel az ázsiai ország megerősítette pozícióját a világ legfontosabb küldőpiacai között – derül ki a World Travel Monitor elemzéséből.

Korábban történt

51,2 milliószor utaztak külföldre a kínaiak 2016-ban, mely adat nem tartalmazza a makaói és hongkongi utazásaikat. Ez előző évhez képest 6 millióval több nemzetközi utat, 13 százalékos növekedést jelent. A világátlag ehhez képest mindössze négy százalék volt.

Kína ezzel megerősítette pozícióját Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után, a világ negyedik legnagyobb küldőpiacaként és tovább növelte előnyét az utána következő Franciaországgal szemben.

Négyből három kínai turista az Ázsia és Csendes-óceáni térségen belülre utazik nemzetközi utazásai során. Az öt legkedveltebb desztináció, köztük Thaiföld és Dél-Korea pedig régióján belül található. A hatodik legkedveltebb úti cél az Egyesült Államok volt 2016-ban, ahova 2,8 milliószor utaztak.

A legkedveltebb európai desztinációk Németország, Spanyolország, Franciaország, Svájc és Ausztria. A hét éve tartó növekvő érdeklődés a kontinens irányába azonban 2016-ban visszaesést mutatott az előző évhez képest. A nemzetközi utazások mindössze 16 százaléka irányult Európába.

 

Erősödik a városlátogatások és a tengerparti nyaralások iránti kedv

A kínai turisták 80 százaléka szabadidős célból utazik külföldre. Emellett, még ha a rokon- és barátlátogatásokat le is vonjuk, a kínai turisták (72 százalék), jóval magasabb arányban utaznak szabadidős célból, mint a világátlag, mely 57 százalék.

2017 eleje biztatóan indult, újra fellendülhet az európai desztinációk iránti kereslet

Fotó: Pixabay

Évekig a körutazások voltak a legnépszerűbbek a kínai utazók körében, azonban manapság a városlátogatások és a tengerparti nyaralások hódítanak egyre inkább teret.

Bár az üzleti célból utazók aránya 2016-ban mindössze 15 százalék volt, ez mégis 22 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest, ezzel szemben a szabadidős utazások mindössze 11 százalékkal növekedtek. Az átlagos vendégéjszaka-szám is emelkedett, mely 2016-ban már közel 6 éjszakát tett ki.

 

A magas színvonal előnyben

A kínai nemzetközi turisták körülbelül 75 százaléka szállodában szállt meg utazásaik során 2016-ban. A nemzetközi utazások során 52 százalékban négy- és ötcsillagos szálláshelyeken foglaltak. Ez nagyban eltér a világátlagtól, mely 39 százalék.

A kínaiak utazásukhoz a repülőgépet részesítették előnyben, több mint 80 százalékuk választott ezt 2016-ban.. Ez szintén jóval magasabb, mint a világátlag, mely mindössze körülbelül 60 százalék.

Az utazás előtti információgyűjtéshez 88 százalékuk használja az internetet, a világátlag 81 százalék. A nemzetközi kínai utazók 50 százaléka foglal utazási irodán keresztül, ez 20 százalékkal több, mint a világátlag.