Egy nagyobb családi ház áráért eladó a 19. századi Barkóczy-kastély

Forrás: turizmus.com

 2024. június 17. 19:50

Új tulajdonosát keresi az Egri borvidék és Mátrafüred között félúton, Recsken található Barkóczy-kastély. A 11 szobás épület és a hozzá tartozó ősfás birtok nem áll műemléki védelem alatt.

A kastélyt az 1890-es években Barkóczy báró építtette, azóta számos funkciót töltött be, a Blikk szerint egykor itt volt a rettegett Államvédelmi Hatóság főhadiszállása, de gyerekotthon is működött a falai között. Napjainkban évek óta esküvői és rendezvényhelyszínként üzemel. A 800 négyzetméteres épületet és a hozzá tartozó, több mint 10 ezer négyzetméteres ősfás birtokot most 229 millió forintért hirdetik eladásra.

A kastélyt az 1890-es években Barkóczy báró építtette

Fotó: Barkóczy-kastély

Jelenlegi tulajdonosai négy évvel ezelőtt gondos felújításba kezdtek, hogy visszaadják a kastély eredeti fényét. A külső nyílászárókat részben lecserélték, és teljeskörűen felújították a tetőszerkezetet, megőrizve a báró által eredetileg Erdélyből, szekérrel hozatott gerendaméretet. A belső falakon dizájn vakolatverést is alkalmaztak, ami különleges atmoszférát kölcsönöz a belső tereknek – avat be a részletekbe Kozma Klaudia, a Barkóczy kastély egyik tulajdonosa.

A felújítás során, a környékbeli mesterekkel szorosan együttműködve, igyekeztek megőrizni az eredeti elemeket, mint például a tetőgerendákat, illetve a vakolat egyes részeit, a bálteremben több évtizeddel ezelőtt lefektetett padlózatot és az egyes emeleti szobákban található, 19. századi faparkettát, illetve kandallót. A falak leverésekor a 20. század közepén befalazott, eredeti ajtónyílásokat és egy alagutat is felfedeztek, utóbbit még nem sikerült teljesen feltárni. Az épület alatt egyébként egy 260 négyzetméteres pince húzódik.

Az épület jelenleg esküvői és rendezvényhelyszínként üzemel

Fotó: Barkóczy-kastély

A tulajdonosok szerint az ingatlan azonnal hasznosítható, illetve számos lehetőséget rejt magában, a vízzel és árammal ellátott épület jelen állapotában kávézóként, étteremként, vagy borbárként születhet újjá, de akár magánklinikává, szállodává, oktatási központtá is átalakítható.