Ismét erős nyári szezonja lehet a BDPST budapesti szállodáinak

Forrás: MTI/turizmus.com

 2022. június 28. 14:24

A budapesti hotelpiacon a külföldi vendégek visszatérésével erős nyári szezonra, míg vidéken a hazai vendégekért folytatott erősödő versenyre számít a BDPST Hotel Management Zrt. – közölte a cég.

Míg a 2021-es évet a belföldi turizmus fellendülése jellemezte, köszönhetően a hazai járványügyi korlátozások korai feloldásának és a külföldi utazási nehézségeknek, addig 2022-ben már ismét jobban meg kell küzdeniük a vidéki magyar hoteleknek a hazai vendégekért.

A budapesti szállodák ugyanakkor jelentősen profitálhatnak a visszatérő külföldi vendégekből.

Somlyai Zoltán, a BDPST Hotel Management Zrt. vezérigazgatója szerint nemcsak a foglalási számokra, de a küldőpiacokra és az egyes szállodák árazására is jelentős befolyással lesz a fokozódó verseny, illetve az erősödő gazdasági kihívások.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a nemzetközi turizmus élénkülése a fővárosba látogatók számának növekedését és a budapesti hotelpiac fellendülését eredményezi. Ezt a pozitív hatást már most is tapasztalják a budapesti szállodáikban, a foglalási számok folyamatosan nőnek. Hozzátette, hogy ez többek között  olyan, több nemzetet megmozgató eseményeknek is köszönhető, mint például a FINA vizes világbajnokság.

Tapasztalataik szerint az orosz–ukrán háborúnak nem volt azonnal érezhető negatív hatása a turizmusra, azonban a küldőországok tekintetében változásokhoz vezetett. A klasszikus piacok, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Ukrajna, illetve a távol-keleti országok az előbbi évekkel ellentétben idén kiestek, azonban a német, olasz, spanyol és osztrák térségekből számottevő létszámmal érkeznek hazánkba idén is, csakúgy, mint a szomszédos országokból – mondta.
A BDPST budapesti hoteleinek foglaltsága az 50-65 százalékot is elérheti a nyári időszakban, a klasszikus bed&breakfast szolgáltatást kínáló belvárosi D8 hotel pedig akár a 65-70 százalékot is.
Kitért arra, hogy a vidéki szállodákban azonban a nemzetközi turizmus fellendülése a budapesti piaccal ellentétben inkább kihívásokat jelent a szállodaüzemeltetők számára. Fel kell ugyanis venniük a versenyt a külföldi ajánlatokkal szemben, így megtartva a magyar vendégeket, ehhez pedig folyamatos fejlesztésekre és megújuló ajánlatokra van szükség. A szállodaüzemeltető vidéki hotelei, a BOTANIQ Turai Kastély, a tarcali Andrássy Kúria & Spa, illetve a Lifestyle Hotel Mátra folyamatos fejlesztésekkel és wellness-szolgáltatásokkal igyekeznek versenybe szállni a népszerű desztinációkkal, míg a fővárosban található Alice Hotel, illetve a D8 Hotel Budapest különlegességeire és látványosságaira hívják fel az ide érkező turisták figyelmét.

A nyári belföldi turizmus a szakember szerint továbbra is a vízparti térségekre, illetve fürdővárosokra koncentrálódik.
A vidéki és budapesti piac mellett a BDPST Group a külföldi piacokon is jelen van, spanyolországi Atrio del Mar hotelükben, részben a kifelé áramló turizmus miatt, megnövekedett érdeklődésben bíznak. A tengerparti pihenés mellett a kirándulni és aktívan kikapcsolódni vágyókra is számít a cégcsoport két muraui hotelében. Az osztrák Alpok egyik legkedveltebb sírégiójában található Alpenblick és a Relax Resort Hotelek kihasználva környezetük nyári adottságait a túrázók, kerékpározók és nyugalomra vágyók kedvelt úti céljai lehetnek idén.

Somlyai Zoltán: A BDPST budapesti hoteleinek foglaltsága az 50-65 százalékot is elérheti a nyári időszakban

Fotó: turizmus.com/Dombóvári Judit

A cég közleményében rámutat: a megszokott trendváltozások és a rendkívüli helyzetek mellett a szállodapiacon sem hagyhatók figyelmen kívül a kihívásokkal teli gazdasági környezet hatásai, amelyek a mindennapjainkban is érzékelhetők.Az emelkedő költségek, energia- és élelmiszer-beszerzési árak mellett a hotelek árazása is emelkedő trendet mutat.„Abból, ha egy szálloda önállóan emeli az árait, a piac pedig nem követi ezt a trendet, csak profitkiesés származhat. A beszerzési árak kiegyensúlyozására történő áremelés úgy, hogy a profitszint is megmaradjon, azonban egy olyan mértékű ugrást eredményezne, amit a piac nem bírna el. A BDPST Zrt. hotelei esetében megléptük azt az áremelési szintet, amit a piac is engedett számunkra, így biztosítva azt, hogy a szolgáltatási színvonalunk ne csökkenjen, mindamellett, hogy a kereslet se essen vissza a túlzottan magas árak miatt” – emelte ki Somlyai Zoltán.

A cégcsoport hotelei számos újítással és fejlesztéssel várják idén mind a hazai, mind pedig a külföldi utazókat. Az idén teljesen megújult Andrássy Kúria & Spa vadonatúj Bobajka éttermével, hangulatos teraszával és rendezvénytermével, a BOTANIQ Turai Kastély számos kül- és beltéri sportlehetőséggel fogadja szállóvendégeit, a budapesti Alice Hotel pedig megújult teraszával várja nem csak a foglalással rendelkezőket, de az arra járó turistákat is egy frissítő kikapcsolódásra – írták a közleményben.