Bécs egyértelmű Airbnb-szabályozást kér

Forrás: turizmus.com

 2019. október 22. 15:02

A digitális gazdaság átfogó jogi szabályozását, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követel Bécs abban az állásfoglalásban, amit a Régiók Európai Bizottságához nyújtott be több európai nagyvárossal közösen.

Bécs alapvetően nincs ellene a különböző internetes platformokon alapuló üzleti modelleknek, de korrekt keretfeltételek hiányában ezek hamarosan a helyi cégek, a munkavállalók és helyi lakosok ellenállásába ütközhetnek.

„Bécs támogatja a digitális alkalmazásokat, ahol annak van értelme, és az emberek hasznára válnak, de az adóelkerülést, a helyi szabályok tudatos megkerülését nem fogadja el, az nem innováció” – mondta Peter Hanke városi tanácsnok annak kapcsán, hogy Bécs az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelvének modernizálását szorgalmazza.

Peter Hanke városi tanácsnok

Fotó: PID/Jungwirth

Az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelve még az Airbnb és társai megjelenése előtti időkből származik, az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy még 2020-ban kidolgozzák megújításának tervezetét. Ebbe szeretne nagyobb beleszólást Bécs és szövetségesei.

Az osztrák főváros kezdeményezésére – több európai nagyváros, például Amszterdam, Párizs, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Velence és Krakkó támogatásával – a Régiók Európai Bizottságához benyújtott állásfoglalásban a digitális gazdaság jogi keretfeltételeinek biztosítását és a szabályok betartatását lehetővé tevő, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követelnek az érintett városok.

A kedvelt turisztikai célpontok a szabályoknak ellenszegülő szállásközvetítő oldalak miatt ugyanis nemcsak adóbevételektől esnek el, de ezek idővel a helyi lakáspiacokat is átrendezik. A városok frekventált részeiről kiszorulnak a helyi lakosok, mert ezeket a lakásokat inkább turistáknak adják ki.

Párizs központjában például a lakások több mint negyedében már nem helyiek laknak.

A városok által benyújtott állásfoglalás négy fő területet jelöl meg: az adatszolgáltatást, a jogbiztonságot, a felelősségvállalást és a lakhatást.

A bécsi Városháza

Fotó: Filmspektakel

A hatékony végrehajtáshoz – például az adók behajtásához – a városoknak ugyanis hozzá kell férniük a platformok adatbázisához. Mivel az online szállásközvetítők egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, felelősséggel tartoznak az oldalaikon megjelenő tartalmakért. A lakhatás terén az európai keretjognak egyértelmű szabályozással kell biztosítania az együttélést és a megfizethető lakhatást a helyieknek a városok frekventált részein.

Azért pedig, hogy az egyes országok különösebb extra ráfordítás és erőfeszítés nélkül betartathassák szabályaikat, egyértelműen tisztázni kell az egyes hatóságok jogait a székhely szerinti országokban.

„Bécs az online szállásfoglaló oldalak érdekében is normális szabályozást szeretne elérni az EU-ban. Városként ugyanakkor feladatunk, hogy egyértelmű szabályokat kommunikáljunk a polgáraink felé és továbbra is demokratikusan alakítsuk a közös életterünket” – tette hozzá Hanke.

Kapcsolódó cikkek