Bécs megnyitja közterületeit a vendéglátó teraszok számára

Forrás: turizmus.com

 2021. március 04. 16:14

A szövetségi kormány március elsejei döntése értelmében Ausztriában március 27-től megnyithatnak a kerthelyiségek és vendéglátó teraszok – adja hírül blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

Mint írja, Michael Ludwig bécsi polgármester bejelentette, hogy a város nyilvános kerthelyiségek létrehozását tervezi március végétől azon vendéglátóhelyek számára, amelyek nem rendelkeznek saját kerthelyiséggel vagy vendégterasszal. A döntés hátterében az esélyegyenlőség biztosításának szándéka áll. Azon vendéglátóhelyek ugyanis, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel vagy terasszal, a szövetségi kormány aktuális rendelkezése értelmében komoly versenyhátrányba kerülnének. Ráadásul sok vendéglős eleve fél, hogy gazdaságilag nem éri meg a részleges nyitás, ráadásul ezáltal az állami támogatások is veszélybe kerülhetnek – hívta fel a figyelmet Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara (WKO) vendéglátó tagozatának elnöke.

A következő hetekben Bécs város kidolgozza a nyilvános kerthelyiség átadásának, biztosításnak feltételeit, az üzemeltetésbe vélhetőleg rendezvényszervező cégeket is bevonnak.

Ausztriában március 27-től megnyithatnak a kerthelyiségek és vendéglátó teraszok

Fotó: 123rf.com

Mindeközben Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter felszólította az osztrák települések, városok vezetőit, hogy a járványhelyzet ideje alatt tekintsenek el a közterület-használati díjak és adók kivetésétől, illetve beszedésétől.

 

Mégis csalódottak az ausztriai turisztikai vállalkozások

A blog arról is beszámol, hogy a szövetségi kormány március elsején bejelentett döntése jelentősen elmaradt a turizmus területén dolgozó vállalkozások reményeitől, várakozásitól. „Ez egy hatalmas gyomros a vendéglátásnak, vízcsepp a forró kőre!” Így foglalta össze a részleges és időben kitolt, március 27-ei vendégterasz megnyitásnak lehetőségét tartalmazó kormányzati döntéssel kapcsolatos keserű véleményüket az osztrák gazdasági kamara (WKO) vendéglátó tagozatának elnöke: Mario Pulker.

A teljes újrainduláshoz „semmiféle konkrét dátumot nem kaptunk, így nem lehet a munkatársakat megtartani, vakrepülés az egész” – folytatta elkeseredett helyzetjelentését. Harald Mahrer, a WKO elnöke szintén elégedetlen, ugyanakkor próbál optimizmust hozni a turisztikai ágazatban dolgozók számára. „A lábunkat már betettük az ajtóba, áprilistól pedig kitárjuk azt” – bízik a húsvét utána teljes nyitás lehetőségében.

Teszteléssel és a tavaly nyáron már jól vizsgázott higiéniai koncepcióval lehetőség lett volna a mielőbbi nyitásra, így a szállodai szektorban is nagy az elkeseredés, egyre reménytelenebb a munkaerő megtartása, motiválása – nyilatkozta Susanne Kraus-Winkler a WKO szálloda tagozatának elnöke.

Markus Gratzer az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) főtitkára pedig egyenesen az érintettek „arculcsapásának” nevezte a kormány döntését a részleges nyitással kapcsolatban. „Ha a fodrászok nyitva lehetnek, akkor a szállodákat is meg kell nyitni, mégpedig szerte Ausztriában” – foglalta össze a szövetség álláspontját.

Egyben felszólították a szövetségi kormányt, hogy márciusban is biztosítsák az elmaradt forgalom megtérítését, mert a járvány után az „egészséges embereknek egészséges gazdaságra” van szükségük.