Bécs szigorúbban szabályozná a rövid távú lakáskiadást

Szerző: Kovács Balázs

Forrás: turizmus.com

 2023. augusztus 01. 09:23

Ausztria fővárosában is jelentős számú lakást kínálnak rövid távra szóló kiadásra olyan platformokon, mint az Airbnb és a Booking.com. Az ORF friss körképe alapján Bécsben több ezer lakás talál ebben a formában 2-3 naponta új átmeneti bérlőre.

Mivel a rövid távú lakáskiadás feltételeit átfogóan szabályozó EU direktíva továbbra is várat magára, ezért Bécs a városi építési szabályzat változtatásával saját hatáskörben jelentős szigorításokat tervez a közeljövőben – számol be a GD Consulting.

Várhatóan még ebben az évben elfogadásra kerülő jogszabálycsomag értelmében a jövőben éves szinten maximum 90 napig lesz megengedett a rövid távú lakás kiadás. Korábban ez a korlátozás csak a kiemelt lakóövezetekre vonatkozott, az elfogadás előtt álló tervezet szerint azonban ez a város minden kerületére és övezetére kiterjed majd.

Bécs szigorít a rövid távú lakáskiadás szabályain

Fotó: 123rf.com

 

Egységes szabályozást kap az adatforgalom kezelése is, amely alapján az idegenforgalmi adó a bérlőkre kivethető, illetve az illegális bérbeadás még jobban kiszűrhető lesz. Az Inside Airbnb gyűjtése szerint Bécsben  közel 12.500 lakás található meg az Airbnb platformon, közülük a legtöbb a második és tízedik kerületben. A magas árak és a túlszabályozottság miatt Bécs belvárosa amúgy nem tartozik a leginkább érintett kerültek közé.