Bécsben a belvárosi éttermek szenvednek leginkább

Forrás: turizmus.com

 2020. augusztus 27. 17:48

A turisták hiánya és az elterjedt home office-os munkamód miatt hiányoznak a vendégek a bécsi éttermekből, kávéházakból.

A legnagyobb veszteség a belvárosi vendéglátóhelyeknél jelentkezik, ahol eddig 30-40 százalékos forgalomkiesésről beszélhetünk a tavalyi adatokhoz képest – jellemezte a helyzetet Peter Dobcak, a bécsi gazdasági kamara (WKO) gasztronómiai tagozatának vezetője – írja szakmai blogjában Kovács Balázs, Bécsben élő turisztikai szakértő.

Az ágazat nevében a kamara javasolja a kerthelyiségekben és a teraszokon az esti 11 órás záróra feloldását, amely hozzájárulhatna a forgalom növekedéséhez. Véleményük szerint fertőzéstől nem kell tartani, ugyanis eddig egyetlen étterem sem minősült gócpontnak a klaszteranalízis szerint.

Eddig egyetlen bécsi étterem sem minősült fertőzési gócpontnak

Fotó: 123rf.com

Bejelentették, hogy szeptember első hetében 22. alkalommal idén is megrendezik a Restaurantwoche (Éttermi hét) elnevezésű rendezvényt: az akció keretében 82 csatlakozott partner kínál kedvezményes menüt ebédre és vacsorára.

Korábban már többször beszámoltunk róla, Bécsben számos intézkedéssel segítik a vendéglátó szektort. Minden bécsi háztartás postai úton kapott a várostól egy éttermi utalványt még a nyár elején, összesen mintegy 40 millió euró értékben, amelyet októberig lehet beváltani a csatlakozott elfogadóhelynél. Ezenkívül a teraszok, kerthelyiségek után a város elengedte a bérleti díjakat, s a parkolókból újabb helyeket szabadítottak fel, hogy nagyobb területre tudjanak az éttermek, kávéházak kitelepülni.

Ezenfelül a bécsi vendéglátás területén dolgozók is részesülnek a kormányzati programok nyújtotta támogatásokból és adókönnyítésekből, amelyet kifejezetten a forgalom élénkítésére találtak ki.