Bécsben elsősorban a helyiek, Budapesten inkább a turisták látogatják a fürdőket

Forrás: MTI

 2013. november 24. 12:24

A számos párhuzamosság mellett sok különbség is van Budapest és Bécs fürdőinek üzemeltetése terén.

Az osztrák fővárosban a szociálpolitika részének tekintik, és támogatják a főként belföldiek által látogatott fürdőket, míg Budapesten elsősorban a turisták élvezik az önfenntartó módon működő létesítményeket - derül ki a Magyar Turizmus (MT) Zrt. beszámolójából.

Az MT Zrt. ausztriai képviseletének közreműködésével nemrég tapasztalatot cseréltek bécsi kollégáikkal a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) valamint a Széchenyi-, Gellért- és Király gyógyfürdők vezetői. A november 20-ai szakmai napon kiderült, hogy míg Budapesten a gyógyfürdők reneszánszukat élik, a Bécs által üzemeltetett 38 fürdő között nincs sem termál-, sem pedig gyógyvizes fürdő.

Bécs város fürdőigazgatója arról számolt be, hogy az osztrák fővárosban a fürdőzést és a fürdők üzemeltetését a szociálpolitika részének tekinti a városvezetés, és évi több mint 40 millió eurós támogatást ad erre a célra. A támogatott árú belépők elsősorban a bécsi lakosok életminőségének megőrzését szolgálják, a vendégkörben 5 százalék alatt van a turisták részesedése. Ezzel szemben Budapesten van olyan fürdő, amelyben a vendégkör 90 százalékát a turisták adják, s a létesítmények üzemi szinten önfenntartó módon működnek.

A budapesti delegáció tagjai a szakmai napon a Wien Holding által üzemeltetett Therme Wient is meglátogatták, amely az egyetlen termálvizes létesítmény az osztrák fővárosban. A Vamed Vitality Word által üzemeltetett modern élmény- és gyógycentrum menedzsmentjével folytatott megbeszélésen a határon átnyúló betegforgalom szabadsága által nyújtott lehetőségek is felvetődtekA tapasztalatcsere a bécsi és budapesti szakemberek között Budapesten folytatódik a közeljövőben.

Az egészségturizmus terén folytatott együttműködés jelentőségét mutatja, hogy az elmúlt évek átlagában az osztrák látogatók 120 milliárd forintot költöttek éves szinten Magyarországon, ennek közel 40 százaléka egészségturisztikai jellegű költés volt. A jól fizető osztrák vendégek a forgalmi adón keresztül átlagosan naponta 80 millió forintot "fizetnek be" a hazai költségvetésbe