Becsődölt Jamie Oliver étteremhálózata

Forrás: turizmus.com

 2019. május 21. 15:14

Csődeljárás elé néz a világszerte ismert brit sztárséf, Jamie Oliver étteremhálózata az Egyesült Királyságban. A budapesti egységeket nem érinti a bezárás.

Korábban történt

Jamie Oliver kedden személyesen jelentette be, hogy kénytelen csődgondnokság alá helyezni vállalatát, amelynek pillére a kéttucatnyi éttermet működtető Jamie's Italian étteremhálózat. A BBC szerint a meglévő 25 étterem közül 22-öt érint a bezárás, csupán a Gatwick repülőtéren működő három egység marad még rövid távon nyitva. A csődeljárást a KPMG könyvvizsgáló cég irányítja. Várhatóan 1000 ember kerül utcára.

A Jamie's Italian 2008-ban indult, de már tavaly augusztusban majdnem csődbe ment. Az MTI tudósítása szerint csak az mentette meg, hogy Oliver személyes vagyonából fordított csaknem 14 millió fontot (4,9 milliárd forintot) az akkor még 37 étteremből álló hálózat életben tartására, de azóta egy jelentős részüket bezárták.

A Jamie's Italian forgalma tavaly 11 százalékkal 101 millió fontra csökkent, adósságállománya meghaladta a 71 millió fontot (26,5 milliárd forint). Jamie Oliver a hálózat pénzügyi gondjait az ádáz piaci versennyel és a Brexit folyamatát övező, a fogyasztói hangulatot is megterhelő bizonytalansággal magyarázta.

A   budapesti Jamie's-egységeket üzemeltető Zsidai Csoport a Jamie Oliver Group közép-európai franchise partnere és így tulajdonosa a budapesti és bécsi éttermeknek is. A Zsidai Csoport marketingvezetője, Juhász Emese szerkesztőségünk kérdésére elmondta, külön kell kezelni a brit éttermeket és a franchise többi, nemzetközi tagját. A szigetországban a high-end éttermi kínálat olyan mértékben megváltozott, hogy a cég a bezárások mellett döntött. Az angliai központ úgy tájékoztatta őket, hogy a vállalat a jövőben a nemzetközi piacon kíván erősíteni, ahol további étteremnyitásokban gondolkodnak, olyan franchise szerződésekkel, mint amilyen például a magyarországi is. A budavári Jamie’s Italian és a Jamie's Pizzéria a Gozsdu-udvarban jól működik.

A Jamie Oliver Group CEO-ja megerősítette, hogy ugyan az angliai éttermeiket bezárják, de a nemzetközi piacban sok potenciált látnak, szeretnének nemzetközileg fejlődni, sokkal szorosabban együttműködni a partnerekkel és nagyon örülnek, hogy a franchise által külföldön sikeres az éttermi lánc.

Iain Lindsay brit nagykövet, Jamie Oliver és Zsidai Zoltán Roy 2018 áprilisában Budapesten

Fotó: Sárközy Mariann