Becsomagolják Magyarországot

Szerző: Németh Andrea

 2014. október 07. 14:39

Országszerte rengeteg az új, izgalmas turisztikai szolgáltatás és létesítmény, melyek csak arra várnak, hogy végre az utaztatók is felfedezzék őket, és csomagba foglalva segítsék a piacra jutásukat. Próbálkozók egyre-másra akadnak, a nehézségek ellenére is.

Miközben a szolgáltatók és a TDM-szervezetek rendre arra panaszkodnak, hogy az új turisztikai termékek piacra vitelében nem eléggé aktívak az utazási irodák, akadnak új szereplők, akik a nehézségek ellenére is látnak  fantáziát Magyarország "becsomagolásában". Ami közös bennük: mindannyian az online platformot választották tevékenységükhöz, félretéve a klasszikus utazási irodai működést.

 

Hazait tessék!

Épp egy évvel ezelőtt adtunk hírt róla, hogy elindult a Hungarian Travels Kft., amely bejegyzett utazásszervezőként elsősorban az ország turisztikai kínálatát legjobban ismerő és azt alakító TDM-szervezetek tudásbázisára alapoz.

Elképzelésük, hogy földrajzi tájegységek és termékek szerinti csoportosításban dolgoznak ki komplex csomagokat szállással, egyéb szolgáltatásokkal és programokkal, ahol van, a helyi TDM-szervezet szakmai javaslataira, közreműködésére, partnerhálózatára támaszkodva. Ahol nincs TDM-szervezet, ott saját maguk választják ki a csomag elemeit.
A kínálatnak lesznek állandó részei, de kidolgoznak aktuális hónaphoz, időszakhoz kötődő tematikus ajánlatokat is, továbbá jelentős szerep jut az online csomagolható termékeknek is. Bár első körben a belföldi piacot célozzák meg, a későbbiekben a beutaztatás is felkerülhet a palettára.

Az értékesítésben a diszkont-légitársaságok mintájára az online megoldásokra támaszkodnak, s ebben nagy szerep jut majd a LS Media Network Kft. online felületeinek.

A háttérben rengeteg munkát fektettek már be a cég tulajdonosai, Víg Tamás TDM-szakértő és Somló András, a LS Media Network Kft. tanácsadója, több hazai TDM-szervezetet is bevonva. Gyakorlatilag már béta verzió­ban üzemelnek, és egy hosszabb tesztidőszakot követően, amelynek folyamán minden informatikai fejlesztést befejeznek, reményeik szerint az idei ősz meghozza a végleges indulást is.

Bár kisebb léptékkel, de annál nagyobb elhivatottsággal vágott bele a belföldi piac megdolgozásába az Aliter Tours. A tavasszal bejegyzett utazási irodát egyelőre egy személyben képviseli Sári Éva, aki nem a klasszikus városnéző túrákat, hanem élményt szeretne adni hazánk kulturális és természeti kincseire alapozva.
A Vidékjáró programsorozattal és a nemzeti parkokkal is együttműködik, így az első csomagok épp erre a célra álltak össze. Az egy- és többnapos ajánlatok egyelőre a hétvégékre fókuszálnak, országszerte. (A Vidékjáró kínálatát egyébként a TDM-szervezetek is töltik helyi ajánlatokkal.)

Fotó: Aliter Tours

 

A korábban az Aktív Tours kötelékében dolgozó szakember a tevékenységbe piaci rést meglátva vágott bele, webes eszközökre alapozva, de hagyományos működési modellben, azaz az utasok a weboldalon böngészhetnek, a foglalás azonban már személyesen vagy e-mailben, a fizetés pedig átutalással zajlik mindaddig, amíg az online foglalás lehetősége el nem készül.

Szeretné felvenni a kapcsolatot a TDM-szervezetekkel, és dolgozik azon is, hogy az ország egészét jobban lefedő értékesítési hálózatot tudjon kialakítani valamelyik szövetséggel vagy szervezettel, illetve viszonteladókkal együttműködésben.

Ugyanakkor Sári Éva kiemeli: az igazán nagy változáshoz szemléletváltás is szükséges. Félő, hogy amíg a lakosság ennyire árérzékeny, és az összehasonlítás alapját az képezi, hogy mit kapna külföldön, addig a több szolgáltatást, tartalmas programot kínáló csomagok iránt nem lesz kiugró a hazai kereslet. Ezért szerinte üdvözlendő lenne, ha – a belföldi turizmust segítő SZÉP-kártya mellett – az úgynevezett élményturizmus is ösztönző támogatást kapna központilag.

 

Budapest újragondolva

A fővárost szeretné újszerű módon csomagolni a külföldiek számára a tavasszal indult, a szakmán kívülről érkező Trip-Pack Hungary, melynek célja, hogy az utazók ne csak a hagyományos látnivalókat ismerjék meg, hanem lehetőségük legyen egyedi programokkal megspékelni az itt töltött időt, jó ár-érték arányban. Eleinte elsősorban a német, angol és orosz utazókra koncentrálnak, célcsoportjuk kifejezetten a fiatal, az online világban otthonosan mozgó, egyénileg foglaló vendégkör. A trippackhungary.com oldalon a dinamikus csomagolás klasszikus eszközeivel élnek, az utas maga válogatja össze a neki tetsző programokat – egyelőre ezekből van több, s az érdeklődés is efelé mozdult el – és szállást. A nagyobb értékű foglalásoknál a Trip-Pack számára az utas PayPal rendszeren keresztül előleget fizet, ami egyben a cég jutalékát is jelenti. A teljes számlát azonban már közvetlenül a szolgáltatónál rendezik a vendégek.

Első körben Budapestre fókuszálnak, később viszont nem tartják kizártnak, hogy az ország egészét programozzák majd hasonló módon.

Fotó: Trip-Pack Hungary

 

A Trip-Pack Hungary oldalát a Pc-Car 2000 Kft. üzemelteti. Az 1996-ban alakult családi vállalkozás fő profilja a könyvelés és ügyviteli szoftverek készítése, most pro­filbővítés keretében vették fel tevékenységi körükbe a turizmust.

A kezdeti fogadtatás vegyes a szolgáltatásuk iránt, a partnerek ma már kissé bizalmatlanok az új szereplőkkel szemben – mesélt tapasztalataikról Fodor Péter, az angol és orosz területért felelős menedzser. Szerinte ennek valószínűleg az is oka, hogy nagyon sok új portál jelent meg a piacon az utóbbi időben, nehéz átlátni, melyikhez érdemes csatlakozni, és melyikhez nem. A további fejlesztésekhez cégük mindenképpen figyelembe veszi a vendégvisszajelzéseket is, melyeket rendszeresen elkérnek és kiértékelnek – tette hozzá.

 

Gasztroturistákra utaznak

Az utazási irodások egyik hagyományos érvét, hogy Budapest és legfeljebb a Balaton eladható a külföldieknek, cáfolja meg a Taste Hungary nevű vállalkozás, amely a bort és a gasztronómiát állította tevékenysége középpontjába.

A Budapesten működő cég túrái a helyi ízek és borok megismertetése köré szerveződnek, idegenvezetőik pedig az étkezési és italozási szokások szakértői, gasztronómiai újságírók és bloggerek, valamint elkötelezett gasztroszerelmesek. A vállalkozás elhivatott amellett, hogy autentikus boros és kulináris élményeket kínáljon Magyarország borvidékein, és a vendégeket megismertesse a különböző magyar ételekkel és italokkal. A Taste Hungary csupán egy maroknyi gondosan kiválasztott borpincével dolgozik együtt, ezek a magyar bor és gasztronómia nagyköveteiként olyan területekre kalauzolják vendégeiket, amelyről a nemzetközi közönség még gyakran keveset tud – emeli ki Bánfalvi Gábor, a Taste Hungary egyik alapítója és társtulajdonosa.

Fotó: Taste Hungary

 

Bánfalvi Gábor elmondta: amerikai feleségével az USA-beli kint­tartózkodásakor találkozott, s az ötlet nem sokkal később fogant, amikor itthon telepedtek le, és a közös érdeklődés révén jobban megismerték a hazai gasztronómiát. Az élményekből könyvek is születtek.

A túrák elindításakor kiderült, nagyon jó piaca van az ilyen jellegű személyre szabott szolgáltatásoknak, a zömében amerikai, kanadai, ausztrál, új-zélandi, skandináv vendégek hajlandóak magasabb árat is fizetni az ex­kluzív programokért. A csoportok általában alacsony létszámúak, 4-6-8 fősek, a túrák zöme fél- vagy egynapos. Valószínűleg a magyarok is egyre inkább vonzónak találják majd a hasonló túrákat, ám a cég profilja jelenleg kifejezetten a külföldiekre koncentrál.

A Taste Hungary sikeres működésének visszaigazolása a Drinks Business Award 2014 díj elnyerése „A bor- és párlatturizmus fejlesztése területén elért kiemelkedő teljesítményért" kategóriában. Júniusban pedig megnyitotta Pincekonyháját is a Palotanegyedben, a Bródy Sándor utcában.

 


Az utazási irodákra várva

A TDM-rendszer gyenge pontja, hogy hiába van meg a termékoldal, az értékesítés és piacra vitel nem megoldott. Régi és valós igény, hogy az ország turisztikai értékeit valaki méltóképpen csomagba foglalja és értékesítse. Mivel ez eddig nem, vagy csak elszórtan történt meg, néhány szervezet jobb híján maga volt kénytelen kiváltani az utazásszervezői engedélyt, pedig ez nem klasszikus TDM-feladat, sem infrastruktúrában, sem humán erőforrásban nincsenek felkészülve rá a desztinációmenedzsment-szervezetek – idézte fel lapunknak az alaproblémát Somossy Eszter, a Magyar TDM Szövetség alelnöke. Mint hangsúlyozta: sok TDM-szervezet fiókjában értékesítőkre várnak a csomagtervek, nyitottak az utazási irodák, portálok megkeresésére, szívesen együttműködnek a csomagok kidolgozásában is, hiszen náluk jobban senki sem ismeri az adott desztinációt, látják, melyek azok a termékek, amelyek piacképesek, és egyediséget képviselnek.


 

A cikk a Turizmus Panoráma magazin szeptemberi számában jelent meg.  Még nem előfizetőnk? Kattintson ide!