Kész a fertődi kastély felújításának második üteme

Forrás: turizmus.com

 2015. április 16. 14:29

A második ütemben, összesen 1 milliárd 350 millió forintos támogatással, megújult többek között az Esterházy-kastély egykori Marionettszínháza és a Narancsház is, a falak közé pedig visszaköltözött a muzsika.

A világörökség részét képező barokk kastélya felújításának első üteme 2009 szeptemberében kezdődött el. Az összesen 1 milliárd 563 millió forintos összköltségű, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás részeként 2012 tavaszára megújult meg a kastély díszudvara és befejeződött a homlokzat felújítása is. Ugyancsak ennek a nyertes uniós pályázatnak köszönhetően megszépült a lépcsőház, a földszinti nyári hűsölő és a nyári ebédlő, valamint elkészültek az emeleti két díszterem restaurátori munkálatai is.

A Marionettszínház hangversenyterme

A most lezárult európai uniós fejlesztés részeként befejeződött a Marionettszínház és a Narancsház épületének helyreállítása, a kettő közé visszaépült a barokk víztorony, amelynek földszintjén a kastély történetét bemutató, 360 fokos körvetítéses film látható. Rendbe hozták a kastély előtti gránátosházak homlokzatát és tetőszerkezetét, a főépület két világítóudvarát, valamint restaurálták a hazánkban egyedülálló kulturális értéknek számító kínai lakk-kabinetet és a porcelános szobát is. Ugyancsak ennek a most zárult fejlesztési ütemnek a részeként megtörtént a Fertőendrédet Sopronnal összekötő út kastély előtti szakaszának szintsüllyesztése, a díszburkolat kialakítása, a közúti világítás korszerűsítése, a gyalogos átkelő kiszélesítése, valamint a főépület kazánházának teljes megújítása.

A második ütem befejező munkálataival párhuzamosan indultak el a harmadik ütem munkálatai, amelynek részeként, újabb mintegy egymilliárd forintos európai uniós támogatással a többi között felújítják az úgynevezett Kiskastélyt, emellett visszaépítik a Narancsház és Kiskastély közötti összekötő szárnyat és parkolókat alakítanak ki. Ugyancsak a harmadik ütemben nyílik lehetőség a kastély Mária Terézia kiállítását gyarapító műtárgybeszerzésre, valamint elvégzik a díszudvar kandelábereinek a rekonstrukcióját.

Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár a csütörtöki projektátadón kiemelte, hogy a kulturális örökség megőrzése mellett legalább olyan fontos a fenntarthatósági szempont is, ezért a harmadik ütem befejezése utánra már most számos további fejlesztési elképzelés van, amelyek hozzájárulhatnak a kastélyhoz kapcsolódó brand kiépítéséhez. Az MTI szerint példaként említette azt a kialakulóban lévő gyógynövény-kertészetet, amely helyi termékek készítését tenné lehetővé.

Eszterházi Vigasságok, Verdi-gála

Ebben az évben harmadszor rendezik meg a Marionettszínházban és a kastély felújított dísztermeiben az Eszterházi Vigasságok koncertsorozatot, valamint a második fejlesztési ütem lezárásának alkalmából április 16-án Czibuláné Csicsman Erzsébet és a Táti Porcelánbaba Klub 21 porcelánbabából álló, Barokk esküvő című időszaki kiállítása nyílt meg kastélyban.