Befejeződött a siklósi vár északi szárnyának felújítása

Forrás: MTI

 2015. június 06. 13:56

Megújult a siklósi vár északi szárnya, az uniós forrásból finanszírozott 400 millió forintos beruházás eredményeként az épület külső homlokzata egységessé vált, megszépült az északi terasza, emellett a műemléki ingatlan konferenciateremmel, vártörténeti kiállítással és egy kávézóval is gazdagodott.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a pénteken tartott átadási ünnepségen hangsúlyozta: a vár a tatárjárástól mostanáig a közös munka árán maradhatott fenn, ez az összefogás az, amivel Magyarország és talán egész Európa életét is megújíthatjuk.

A miniszter kiemelte, eljött az idő, hogy kivétel nélkül mindannyian előrébb lépjünk, az országépítő munkához azonban mindenkire szükség van, lépésről lépésre haladva el kell végezni a ránk bízott feladatokat.

 

Hende Csaba utalt rá, hogy a siklósi vár sorsa a többi hasonló hadászati létesítményhez képest mindig kedvezőbben alakult: mindig volt egy tehetős család, amely gondoskodott róla, nem robbantották fel a Rákóczi-szabadságharc után, a szocializmusban több figyelem irányult rá A Tenkes kapitánya című tévésorozatnak is köszönhetően.
Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a dél-baranyai Ormánság felzárkóztatását célzó Ős-Dráva program miniszteri biztosa azt hangsúlyozta, hogy a siklósi várral kapcsolatban nemcsak A Tenkes kapitánya című sorozatot, hanem azokat a neves személyeket is érdemes megemlíteni, akik azt valóban naggyá tették.

Szavai szerint ilyen volt Garai Miklós nádor, aki egy évig itt látta vendégül Zsigmond királyt, és a mohácsi csata halottait négyszáz jobbágy segítségével eltemető Kanizsai Dorottya is.

Tiffán Zsolt úgy vélte, hogy a siklósi vár páratlan értékeket mutat be a látogatóknak, turisztikai szempontból ugyanakkor azon egység részének kell tekinteni, amelyet a térség borászatai, a harkányi víz és az Ormánság látnivalói képeznek.

Marenics János, Siklós független polgármestere azt emelte ki, hogy a vár 2007-ben kezdődött felújítása az északi résszel együtt eddig mintegy 2 milliárd forintba került.
Az MTI az átadási ünnepségen úgy értesült: az önkormányzat a jövőben a vár éttermének és szállójának felújítását is szeretné elérni.