Befejeződött az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai fejlesztése

Forrás: turizmus.com

 2015. december 17. 16:59

A Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ megvalósításában, az Európai Unió és a magyar kormány közel 1,7 milliárd forintos támogatásával elkészült az Ozorai Várkastély és környezete turisztikai attrakciófejlesztése.



A jelen fejlesztés eredményeként elkészült a vár közvetlen környezete, az egykori várfal és a szárazárok helyreállítása a régészeti maradványok megtartásával.

 

A várkastély földszinti helyiségeiben különleges vártörténeti kiállítást hoztak létre, amely az Ozorán folyt ásatások régészeti eredményeit dolgozza fel.

Az Ozorai Várkastély, más néven Pipó vára


Filippo Scolari, közismert nevén Ozorai Pipo építtette a XV. században Ozora nevezetességét: a várkastélyt. Zsigmond király híres törökverő lovagját a szerelem láncolta a városhoz. Miután nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, nagyszabású építkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen. A történelem azonban alaposan megtépázta a reneszánsz hangulatú, jövőre 600. évfordulóját ünneplő épületet, melynek történetét a késő gótikától az 1980-as évek felújításáig a Csodálatos Castello című tárlat mutatja be, az élményt 3D-s filmvetítés teszi teljessé.

A várkastély firenzei palotákat idéző udvara


A fejlesztés eredményeként most teljesen megújult az Ozora főterén álló (hajdan Nagyvendéglőként ismert), jellegzetes barokk kori épület is, mely Esterházy Fogadóközpont néven várja a látogatókat. A felújítás során az épületben elkészült a turisztikai információs és fogadóközpont, a kiállítóterem, valamint a kamaraelőadások számára alkalmas színház- és rendezvényterem.

Középkori lovagi páncél Ozorán


Hogyan kapcsolódik Ozorához Petőfi Sándor és Illyés Gyula? Mindkettejük életében fontos szerepet játszott a település. Petőfi vándorszínészként érkezett a faluba, ahol a Nagyvendéglő falai között lépett először a világot jelentő deszkákra 1841 augusztusában. A vendéglő épületének falán a költő első fellépésének emlékét tábla őrzi. Illyés Gyula diákkorától kezdődően boldog napokat, hónapokat töltött Ozorán. A falut "álmai városának" nevezte, a Nagyvendéglő alkotóéveinek jelentős színhelye volt. Itt írta például a Puszták népe és a Petőfi című műveit.

A vár hajdani urának trónterme


A most záruló fejlesztés részeként elkészült továbbá a Kula-kert, amely a Sió egykori átkelőhelyét védő torony (kula) nevét viselő pihenőkert, egyben az idelátogató vendégek turistaútvonalának első állomása. Simontornya felől érkezve a Sió-csatorna bal partján helyezkedik el a lakóautók és buszok fogadására valamint kikapcsolódásra alkalmas, pihenőkertekkel, játszótérrel tagolt terület. A szolgáltatások körét az információs ponttal, konyhával és mosdókkal ellátott kiszolgáló épület teszi teljessé.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a december 17-i átadási ünnepségen kifejezte abbéli reményét, hogy a nagy értékű fejlesztés a helyi lakosokat is lehetőséghez juttatja. Elmondta: az itt élő embereket érdekeltté kell tenni abban, hogy magukénak érezzék a fejlesztéseket, és hogy számukra is fontos legyen a turizmus, az örökségvédelem. (x)