Befektetőre vár a turai kastély

Forrás: turizmus.com

 2014. december 02. 19:53

Rendezőként Angelina Jolie is forgatási helyszínül választotta a turai Schossberger-kastélyt, amely neoreneszánsz stílusával, pálmaházával és különleges atmoszférájával nyűgözi le az ideérkező látogatókat.

A kastély sorsa mégis szomorú, az épület a korábbi kastélyszálló tervek helyett új funkciókat keres, befektetőre, vagy pályázati forrásokra vár.

 

A turai kastély volt az egyik, talán leglátványosabb állomása a Magyar Turizmus Zr5t. Rejtett kincsek nyomában elnevezésű tanulmányútjának nemrégiben. A helyszínen azon túl, hogy bejárhattuk a mesebeli kastélyt, a tulajdonos képviselőitől is megtudhattuk a kastéllyal kapcsolatos legfrissebb információkat.

Sajnos ezek kevéssé bíztatóak. A magyar cég ugyanis saját erőből és pályázati forrásból eddig „csak" az óratorony és a pálmaház felújítását tudta elvégezni, már ez is több százmillió forintot tett ki. A kastély teljes rekonstrukciója becslések szerint 3-4 milliárdos beruházást igényelne, ám ahhoz, hogy ebben akár egy pályázat kiírója, akár egy bank, akár egy befektető fantáziát lásson, valamilyen konkrét tematika mentén új funkciókat kell kitalálni az épületkomplexum számára.

 

Az épület 2005-ben került a magyar magánvállalkozás birtokába, és kis lépésekben elkezdődött a felújítása. Bár az épület jelenleg is meglehetősen romos állapotban van, naponta látogatható. Jelenleg évi 10 ezren keresik fel, Gödöllő 150 ezres látogatószámát figyelembe véve bőven lenne még hova fejlődni.

Tízhektáros park közepén áll az összetett alaprajzú épület, falaihoz négyszög-kupolás pálmaház csatlakozik. Az épülettömb előtt nyitott kocsifelhajtó van, mely felett a Schossberger család bárói címere található. A megrendelő kívánságára, festői hatásra törekedve az építész franciás neoreneszánsz stílusban tervezte meg a kastélyt. A magas tetőzetet padlásablakokkal és hosszú kéményekkel díszítették. A belső folyosók és termek olasz jellegűek, az enteriőr egyesek szerint az Ybl Miklós által tervezett budapesti Operaház belső terének kísérletéül szolgált.

 

Bukovics Gyula építész az építtető kérésére alkalmaz6ta a kastélyban a kor minden technikai vívmányát, emiatt igazán modern épületnek számított. A kastélyban van vízvezetékrendszer, angol vécé, központi fűtés, villanyáram, étellift és a falak között 30 cm légrés szolgál szigetelésül. A kandallókürtők a fűtés helyett a szellőzést biztosítják, a napfény pedig tükörrel bélelt aknákon jut a kastély mélyébe, a fény a tetőablakokon jut a tükrös csőbe, onnan pedig az előcsarnok feletti üvegtetőre esik. Nyolc ilyen tükörakna borítja be a fénnyel a fenti teret.

A kastély a második világháborúban előbb német, majd szovjet főhadiszállás, később kórház lett, a kastélyt az államosítást követően 1973-ig iskolaként használták, majd egy állami vállalat kezelésébe került és állapotát elhanyagolták.

A kastély szolgált a 2008-as Holdhercegnő (The Secret of Moonacre) című film egyik jellegzetes helyszíneként, mint a "Merryweather" kastély.