Befürdünk, vagy sikerben fürdünk?

Forrás: turizmus.com

 2015. november 28. 14:11

A Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén Ruszinkó Ádám a negatív tendenciák bemutatása mellett a lehetőségeket hangsúlyozta.

A Thermal Hotel Harkányban, november 25-26-án megrendezett közgyűlésen az NGM turizmusért felelős helyettes államtitkára 2015 első félévéről elmondta, hogy az egészségturisztikai motivációval érkező látogatók száma – ellentétben a Magyarországra érkező összes látogató számának látványos emelkedésével - csak mérsékelten növekedett. 14 százalékkal csökkent az egészségturizmus motivációjú, többnapos látogatók száma, amit részben az orosz-ukrán válság, részben a német vendégforgalom csökkenése okozhatott.

Negatív trenddel kell tehát szembenéznie az egészségturisztikai szektornak: miközben dübörög a városlátogató turizmus, a magas fajlagos költésű, egészségturisztikai motivációjú látogatók vendégnapjai csökkentek. Emiatt az egészségturizmus motivációjú költések növekedése (+3,4%) meg sem közelíti a turisztikai motivációval érkező összes vendég költésnövekedését (+12,27%).  Ruszinkó Ádám prezentációjában úgy fogalmazott, hogy ez a tendencia ellentétes az egészségturizmus deklarált stratégiai prioritásával.

 

A helyettes államtitkár felvázolta azt is, hogyan lehet kiutat találni az átmeneti nehézségekből. A hamarosan elfogadásra kerülő Nemzeti Turizmusfejlesztési Koncepció nemzetközileg is versenyképes területként nevesíti az egészségturizmust. A koncepció tervezetében szereplő fejlesztési feladatok között kevés újdonság van, viszont sok az eddig is hangoztatott, de meg nem valósított feladat. Fontos, hogy ne egymással versenyezzenek a hazai egészségturisztikai desztinációk, hanem határozzák meg saját célcsoportjukat.

A természetes gyógytényezőkön alapuló kínálat profiljának kialakítása során az egészségmegőrző, gyógyító és rehabilitációs szolgáltatásokra érdemes a hangsúlyt helyezni. Emellett a wellness és élményfürdő szolgáltatások kialakítása is indokolt lehet, de ezek révén nem lehet egyedivé válni a kínálati piacon.

A gyógyhelyek legyenek valóban kiemelt jelentőségű desztinációk, ami a vendégforgalom alakulásában is megmutatkozik majd.

Elsősorban a külföldi-, de gyakran a hazai vendégek számának növelése érdekében is nélkülözhetetlen a gyógyvizek orvosi hatásainak tudományosan megalapozott vizsgálata, illetve dokumentálása. Erre most adott a lehetőség, élni kell a GINOP keretében meghirdetett, az ilyen célú kutatást támogató pályázattal.

De nem csak a termálvizek orvosi bizonyítékokon alapuló gyógyászati hatásainak vizsgálatára jut uniós forrás, hanem a gyógyhelyek fejlesztésére és a fürdők-üzemeltetés jövedelmezőségének javítására is. Előbbi infrastrukturális, esztétikai és kényelmi fejlesztéseket takar, utóbbi energetikai korszerűsítéseket és szolgáltatási színvonaljavítást.

Ruszinkó Ádám kitért arra is, mit javasol, illetve kér a fürdőktől, a gyógyhelyektől. Aktívabb részvételt kért az ESPA-ban (European Spa Association), s ennek elősegítésére anyagi támogatást is kilátásba helyezett a Magyar Fürdőszövetség számára megterhelő tagsági díj fedezetéhez.

A helyettes államtitkár nagyobb aktivitást vár az elsősorban az MT Zrt. által szervezett, s az államnak igen költséges study tourok fogadásában, hiszen elsősorban a fürdők érdeke, hogy a magyarországi szolgáltatásokat megismerve, jó hírét vigyék a világba mind utazásszervezők, mind újságírók.

Végezetül arra bátorította a Magyar Fürdőszövetség tagjait és vezetőit, hogy bátran nyissanak egyéb szakterületek művelői felé, s akár szakmai rendezvényeiken szólaltassanak meg például gazdasági-, vagy marketing szakértőket is.