Békében az MSZÉSZ

Forrás: turizmus.com

 2017. november 22. 17:05

Hajdúszoboszlón, a Hunguest Hotel Békében az MSZÉSZ 47. közgyűlésének nyitónapja gasztronómiai témákkal folytatódott, Hamvas Zoltán gasztronómiai társelnök moderálásával

Nagy Edina Eszter, az MTÜ turizmus stratégiáért és fejlesztésért felelős vezérigazgatóságának munkatársa ”A gasztronómia, beleértve a bor szerepe a turizmusban” címmel tartott előadást.

Részlet a prezentációból

Fotó: turizmus.com

Elmondta többek között, hogy a gasztronómia kulcsszerepet játszhat a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia céljainak megvalósításában, nevezetesen a turisták tartózkodási idejének, valamint az ágazat jövedelemtermelő képességének növelésében.

Képünk illusztráció

Fotó: boraszportal.hu

Kiemelte, hogy a már meghirdetett, öt kiemelt fejlesztési térségben (Sopron-Fertőtáj, Balaton, Tokaj - Felső Tisza – Nyírség, Debrecen – Hajdúszoboszló – Hortobágy – Tisza-tó, Dunakanyar) gyakorlatilag mintaszerűen nyújtanak komplex élményt a regionális borok és a regionális ízek, csak, a szolgáltatóknak oda kell figyelniük, hogy ezeket tudatosan beillesszék a kínálatukba.

A gasztronómia kiemelése nem magyar találmány – legfeljebb adottságaink ideálisak ezen a területen -, hiszen a UNWTO 2016. évi tanulmánya szerint a kulturális és a természeti érdekességek után ez a kínálati elem áll a harmadik helyen a turisták érdeklődése szerint.

Nagy Edina Eszter elmondta azt is, hogy a gasztronómia, s azon belül a csúcsgasztronómia iránt érdeklődők ideálisan magas költési hajlandóságú vendégek, akik, ráadásul semmilyen negatív hatást nem gyakorolnak a meglátogatott célterületre, sőt, hozzájárulnak a helyi alapanyagok felfedezéséhez, felhasználásához.

Végezetül a résztvevők hallhattak arról is, hogy, a gasztronómiai kínálat fejlesztéséhez milyen, konkrét együttműködésekbe szeretné bevonni a szolgáltatókat az MTÜ: fürdők gasztronómiai kínálatának fejlesztése, borfesztiválok, bor-utak népszerűsítése, borhotelek létrehozása, pincészetek bevonása, valamint a borral kapcsolatos szakmai ismeretek növelése szerepel a listán.

A szeminárium következő prezentációját Fiath Attila és Bődi Levente tartotta, az e-HACCP-ről.

A szállodai és éttermi szakemberek megtudhatták, hogy a papír alapú naplózással szemben az elektronikus felügyeleti rendszer

-         garantáltan biztonságos (például, nem enged továbblépni dokumentáló felvétel elkészítése nélkül),

-         helyfüggetlen (távolról is ellenőrizhető),

-         valós idejű,

-         kezelése (kitöltése) nem haladja meg egy betanított alkalmazott képességeit és ismereteit,

-         sokkal gyorsabb, mint a papíralapú adminisztráció,

-         felismeri a hiányosságokat, s azonnal megfogalmazza az elvégzendő feladatokat, s végül, de nem utolsó sorban,

-         a hatóság is örömmel fogadja.

A délutáni szeminárium zárásaként Víghné Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány képviseletében arról beszélt, hogy egy környezettudatos vállalkozás „Mit nyerhet a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel”?