Belenéztünk a balatoni vendéglők étlapjaiba, milyen árakra lehet készülni

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. május 27. 10:02

Tíz-tizenöt százalékos étel- és italáremeléssel számolhatnak a balatoni nyaralásra készülődők, feltéve, hogy a főszezonban már nem változnak az alapvető nyersanyagárak.

Elsődlegesen az alapanyagárak emelkedésével magyarázható a balatoni vendéglők étel- és italárainak emelése, az étolaj, sajt, vaj, hús- és zöldségfélék drágulása után a napokban a söröket forgalmazó nagykereskedelmi cégek és a halforgalmazók is „változtattak” áraikon.

A már húsvétkor kinyitott cukrászdák, fagylaltozók és a május elejétől árusító lángososok után most elsősorban csak a hétvégi napok forgalmára berendezkedett, jórészt hagyományos balatoni ételeket kínáló éttermek, bisztrók várják a vendégeket, de vannak, amelyek már az újragondolt konvencionális vagy eleve újhullámos kínálattal készülnek a reménybeli jó szezonra.

A Fonyód központjában található, május 28-án nyitó Makkos vendéglőben idén már nem lesz menükínálat, a hagyományos egytálételes ebédért, például egy gulyáslevesért 1900, egy halászléért ezer forinttal többet számolnak fel.

Hagyományos ízek a Makkos vendéglőben

Fotó: facebook.com/makkosvendeglobalatonlelle

„A hal árát nemrég emelte a Halker 20-40 százalékkal, a Balaton-közeli halastavakból származó ponty hovatovább megfizethetetlen lesz, így az abból készült étel is, nem beszélve arról, hogy a múlt héten a sör beszerzési ára is változott. Egy félliteres Dreherért vagy egy korsó sörért ma már Balaton-szerte 800-900 forintot kell lerakni a pultra vagy az asztalra” – magyarázta a csaknem minden ételt érintő áremelés okát lapunknak Makkos Péter tulajdonos.

A szigligeti Bakos vendéglőben súlyától függően 2850, illetve 3200 forintot kérnek egy sült krumplival tálalt rántott csirkemellért, a rántott sajt ára meghaladja a 3000 forintot. A halételek ott is jóval drágábbak, és egy korsó sört se adnak 800 forint alatti áron.

A népszerű észak-balatoni vendéglátóhely, a balatonudvari-fövenyesi Kalóz Strandbisztró elsősorban beach food kínálatával csábít.

„A harcsakrumplit 2990 forintért adjuk, a boglári harcsasteaket 4190-ért. A klasszikus burger ketchuppal és krumplival 2990, ugyanez harcsával 3190 forint lesz. A cég egyik büszkesége, a mangalicahúsból kínált FőviDoggy nevű hot dog 1590 forint” – emelt ki az étlapról néhány különlegességet a Kalóz társtulajdonosa.

A Kalóz Strandbisztró egyik specialitása, a harcsa és krumpli, az Év Strandétele volt 2015-ben

Fotó: facebook.com/kalozbufe

Nagy-Golyán Nikoletta – aki amúgy a Balatoni Kör elnökségi tagja – lapunknak elárulta, hogy a Kör idei strandétel-pályázati kiírásában újdonságként lesz strandbüfé és strandbisztró kategória is.

A tó déli partjának egyik leglátogatottabb újhullámos vendéglátóhelye a balatomáriafürdői Port Étterem&Panzió. Tulajdonosa, Balla György nevének említése egybecseng az Év strandétele versenyeivel, például ő állt elő, és lett győztes 2020-ban a nem éppen kímélő, de különlegesen finom BalaToros nevű újragondolt disznótoros fogással.

Most a medvehagyma-krémlevest füstölt kacsamellel 1800 forintért, a somogyi vadpörköltet hagymás dödöllével, tejfölhabbal 3400-ért, a borjú bécsit 3600 forintért kínálják, és a párolt marhapofa szalvéta gombóccal, sült gombával is 3600 forintba kerül az átlagosnál magasabb színvonalú balatonmáriafürdői vendéglőben.„Tíz-tizenöt százalékos ételáremelés jellemző a Balatonnál, de mivel kiszámíthatatlan a legfontosabb alapanyagok árának további változása, nem biztos, hogy ez a szezon egészére ugyanennyi marad” – erősítette meg kollégái véleményét Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a szemesi Kistücsök Étterem és Panzió tulajdonosa. A szakember ezt elsősorban azzal magyarázza, hogy rendkívüli mértékben elszöktek a hús-, a zöldség- és a gyümölcsárak. Felvetésünkre, hogy a helyenként igencsak magasra srófolt ételárak nem tartják-e vissza a nyaralókat a vendéglői gasztronómiától, a szakember röviden azt válaszolta: a minőséget mindenütt és mindenkor meg kell fizetni.

„Egyébként a legmagasabb balatoni éttermi áraknál kétszer magasabbak az idei horvátországiak” – tette hozzá Csapody Balázs.