Belépődíjat kell fizetni a korábban ingyenes brit múzeumokba is

Forrás: MTI

 2016. január 14. 14:34

A kulturális támogatások csökkenése miatt majdnem minden ötödik brit múzeum belépődíjat vezetett be tavaly vagy idén vezeti be - derült ki a brit Múzeumok Egyesületének felmérésből.

A brit múzeumok 18 százalékának be kellett zárnia egyes részeit tavaly vagy hasonló lépésre kényszerül egy éven belül - derült ki a felmérésből.

A szervezet szerint ennek oka, hogy a helyi hatóságok csökkentették a kulturális hozzájárulást, 2010 óta 28 százalékkal kevesebb lett a támogatás, azóta az Egyesült Királyságban több mint 40 múzeum zárt be.

Fotó: bbc.com

Ez a szám várhatóan tovább nő 2016-ban, lancashire-i, durhami, dudley-i és leicestershire-i múzeumokra vár ez a sors a friss bejelentések szerint.

A közfinanszírozásból származó bevétel két százalékkal, az adományokból származó négy százalékkal esett vissza az egyesület felmérése alapján.

A kérdőívre válaszoló intézmények csaknem fele (45 százaléka) növelte önkéntes dolgozói számát.
A kormány ígéretet tett arra, hogy továbbra is biztosítja az országos múzeumok ingyenes látogathatóságát, ez azonban nem vonatkozik a brit múzeumok döntő többségére.
A kulturális, média- és sportminisztérium szóvivője a BBC Newsnak elmondta, a kormány támogatja a kulturális intézményeket, így a múzeumokat is.

A Múzeumok Egyesülete a legnagyobb létszámú szervezet, amely Nagy-Britannia múzeumait, galériáit és a bennük dolgozókat képviseli. Kérdőívére 115 múzeum válaszolt, képviselve az intézmények minden típusát és az ország minden régióját. A válaszadó intézmények 61 százalékában évről évre növekszik a látogatók száma. Nagy-Britanniában több mint 2500 múzeum van.

http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-35291896