Megkezdik a turistabuszok lipótvárosi behajtásának ellenőrzését

Forrás: turizmus.com

 2015. július 01. 16:12

Július 1-jétől, azaz szerdától már az új szabályok vonatkoznak a buszok behajtására Lipótvárosban. A behajtási tilalom alá eső buszok – kivéve a közösségi közlekedést – külön engedéllyel szállíthatnak turistákat, ezt Belváros-Lipótváros Közterület-felügyeleténél lehet igényelni.

Hosszú egyeztetéssorozat zajlott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és Belváros Önkormányzata között, melynek eredményeképpen az a közös döntés született, hogy július 1-jétől, a reggel 7 és 9 közötti időszakot leszámítva, a közösségi közlekedési járművek kivételével nem lehet busszal behajtani Belváros-Lipótvároson belül a Szent István körút–Bajcsy-Zsilinszky út–József Attila utca–Széchenyi István tér–id. Antall József rakpart által határolt területre – erősítették meg kérdésünkre. Tóth Sándor, a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft. projektmenedzsere elmondta: a Széchenyi téren és a József Attila utcán át lehet hajtani, így tehát az itt működő szállodákat nem érinti a korlátozás.

 

Mint mondta, aki az érintett területen belül működik, külön engedéllyel továbbra is zavartalanul fogadhatja a turistákat, ha a szállítás célja a vendég területre való be-, vagy onnan való elszállítása. Az engedély kérelmezője a korlátozás alá eső célállomás üzemeltetője. A cél az, hogy csökkentsék a zaj- és emisszió kibocsátását, illetve a forgalmi túlterheltséget ezen a területen.

Az engedélyek kiadását – ahogyan az ellenőrzéseket is – a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet végzi, az érintettek hozzájuk fordulhatnak további információkért. Kéthetes türelmi időszak után akár bírság is várhat az engedély nélkül behajtókra.

Amennyiben kérdés merül fel a behajtással kapcsolatban, a Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet munkatársai tudnak információval szolgálni a kozteruletfelugyelet@belvaros-lipotvaros.hu e-mail címen.

 

Sajnálják a döntést, de már eszerint közlekednek a hop on hop off buszok

Körkérdésünk nyomán kiderült: a július 1-jével életbe lépett szankciók a hop on hop off városnéző buszokat működtető cégeket lényegében nem érték váratlanul, ők már tavaly ősztől kénytelenek tudomásul venni és betartani az új szabályokat.

Toldi Annamária a Program Centrumtól elmondta, hogy kényszerűségből törődtek bele a tiltásba, ami szerinte teljes mértékben a városi turizmus ellen hat, és a turisták semmibe vételét jelenti. Mint mondta, a Kossuth térhez és a Parlamenthez a rendelkezés miatt nem lehet busszal eljutni, hiába alakították ki a Parlament tövénél a rakparti megállót a buszoknak – a Lánchíd alacsony alagútja miatt – az megközelíthetetlen.

A City Tour Hop On Hop Off Kft. ügyvezető igazgatója, Hertzka András is arról számolt be, hogy már hónapok óta alkalmazkodnak buszaik a tiltáshoz, s egyéb kényelmetlenségeik is voltak (útvonalmódosítás, új térképek, kiadványok nyomása stb.). A rendelkezés miatt a Parlamentet a cég másik szolgáltatásával, az Országháznál kikötni tudó városnéző hajókkal mutatják be a vendégeknek.

A Big Bus marketingvezetője, Bóna Linda szerint sem turistabarát lépés az új jogszabály, de mivel ők maximálisan jogkövetők, maradéktalanul betartják. A Parlament megközelítéséhez – szintén már tavaly óta – különféle gyalogos alternatívákat ajánlanak utasaiknak. Sajnos a kijelölt rakparti megállót (szintén a Lánchíd alagútja miatt) ők sem tudják használni.