Turizmus Világnapja: az ágazat jelentőségét hangsúlyozta az államtitkár

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 22. 17:57

Mint ismert, szeptember 27-én ünnepeljük a Turizmus Világnapját, amelynek alkalmából Glattfelder Béla NGM-államtitkár, Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár és Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója közös sajtótájékoztatón szólt a szakmához.

A fotón balról jobbra Faragó Péter, Glattfelder Béla és Ruszinkó Ádám

A magyar turizmus rossz időjárási körülmények között is képes kiválóan teljesíteni – mondta Glattfelder Béla az első hét hónap kedvező statisztikai mutatóit felidézve. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány számára az ágazat kiemelkedő jelentőségű, hiszen a GDP-hez való hozzájárulása 9 százalékos, a foglalkoztatásban betöltött szerepe pedig a 11 százalékot is meghaladja. A turizmus vidéken jelentősen hozzájárul a térségfejlesztéshez, és a tárca arra törekszik, hogy ez a jövőben is így legyen – tette hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

A minőségi szolgáltatások és a minőségi termékek fejlesztését tekinti munkája vezérfonalának Ruszinkó Ádám, a turizmusért felelős új helyettes államtitkár, megragadva azt a kedvező helyzetet, hogy egy minisztérium, az NGM felügyelete alá került az ágazat szakmai irányítása és a nemzeti marketingtevékenység, és itt dőlnek el a turizmust érintő EU-s fejlesztési kérdések is.

A helyettes államtitkár kiemelten fontosnak tartja az együttműködést más tárcákkal – stratégiai partnernek tekinti például az egészségturizmus kapcsán az egészségügyért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumát –, illetve a szakmai szervezetekkel, amelyek közül a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamint a Magyar Fürdőszövetség vezetőivel már találkozott is. Tervei között említette, hogy egy városnéző buszra szállva feltérképezi majd a „turisztikailag hektikus" budapesti helyszíneket.

 

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. új vezérigazgatója a Turizmus Világnapja köré szerveződő akció három pillérére hívta fel a figyelmet: a nagyközönségnek szóló események mellett lesznek kifejezetten a szakmát megmozgató programok is, így azok a különleges városnézések, amelyeken az új turisztikai fejlesztéseket, attrakciókat mutatják be szeptember 26-án és 27-én, Budapesten és vidéken egyaránt, Pannonhalmától Ópusztaszeren át Edelényig.

Harmadik pillérként pedig az MT Zrt. felhívására maguk a turisztikai szolgáltatók is apró ajándékokkal, kedvezményekkel, nyereményjátékokkal és más figyelmességekkel csatlakoztak a világnapi akcióhoz.