Bemutatkozott Szentgyörgyi álma

Forrás: turizmus.com

 2018. április 02. 10:45

Izgatott diáksereg várakozott a Budapesti Gazdasági Egyetemen, hogy meghallgathassák Lajos Mary mestercukrász előadását, és megkóstolhassák az egyik legújabb magyar tortát, a Szentgyörgyi álma nevű izgalmas kompozíciót.

Az elméleti képes prezentáció elején a mestercukrász francia szakmai kapcsolatairól szólt, utána pedig a 2018-as  Rimini-i SIGEP kiállítás legújabb szakmai trendjeiről hangzott el beszámoló. Már sokan várták a ceglédi Békebeli Cukrászda vezetőjének új kreációjáról szóló bemutatót.

A Szentgyörgyi  álma  nevű torta megalkotása egy évig tartott. A Nobel-díjas magyar tudós előtt tisztelgő sütemény minden egyes összetevője szimbolikus jelentőséggel bír.

Három különböző ízesítéssel rendelkező diós felvertje  a magyar cukrászati hagyományokat kívánja tovább őrizni, az egy tésztás francia szokás ellenében.  Régen ugyanis általában három tésztaréteggel készültek a torták, hogy állományjavító nélkül is stabil szerkezetűek legyenek.

A sütemény minden egyes összetevője szimbolikus jelentőséggel bír

Fotó: turizmus.com

Az első tészta réteg csokoládés, melyre könnyű étcsokoládé habkrém került. Hogy miért éppen csokoládé?  Ez a hihetetlen karriert elérő alapanyag Amerikából indult világhódító útjára és Szentgyörgyi életének egy részét itt töltötte.

Ezt zárja le egy enyhén kávés oldattal átitatott, második piskóta, majd erre egy könnyed, elegáns, vaníliás, Ivory krém simul, amelyben egy púder paprikával fűszerezett, alma alapú vitamin zselé réteg bújik meg. C-vitamin tehát, minden mennyiségben!

A  mester a paprikából vonta ki a felfedezett  vitamint, amely a világ egészségtudatát forradalmasította. Az alma  mindenkor, minden kultúrában,  az egészség alapját képezte, ősidőktől fogva. Ezt a részt egy natúr diós felverttel zárták le, majd a torta tetejére egy természetes stílusú almás díszítéssel tették fel a koronát.

A desszert igen nagy sikert aratott, mind a diákok, mind a jelen lévő szakértők és meghívott vendégek körében.