Bemutatták az MT Zrt. agrámarketing-stratégiáját

Forrás: turizmus.com

 2015. február 24. 16:44

Hároméves agrármarketing-stratégiát dolgozott ki a Magyar Turizmus Zrt. az ágazati együttműködés erősítésére, a marketingtevékenység összehangolására. Idei legfontosabb projektjük a KAMRA magazin elindítása lesz a magyar táj és a magyar élelmiszerek összetartozásának népszerűsítésére.

A Magyar Turizmus Zrt. éves tervét 2015-től a középtávú stratégiai célkitűzések megfogalmazásával és a 2017-ig szóló szakmai elképzelésekkel bővítette ki. A szervezet égisze alatt működő Agrármarketing Centrum hároméves stratégiájának fontos eleme egy olyan Közösségi Agrármarketing Kódex létrehozása, amely első ízben fogalmazza meg az ágazati szereplők közös érdekminimumát az agrártermékek fejlesztésére, a minőség javítására, illetve a tisztességes piaci magatartás és a reklámszabályok betartására. A szakmai szervezetekkel való egyeztetés kedden az Agrármarketing Kódex című konferenciával vette kezdetét, és a kódex aláírásával zárul a 2015 őszére tervezett Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretében.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a konferenciát megnyitó beszédében kifejtette, a kormány és a tárca célkitűzései között kiemelten szerepel a magyar, minőségi, GMO-mentes élelmiszerek kínálatának, fogyasztásának növelése. Ennek elérését a szaktárca a megfelelő szabályozási környezet kialakításával, a minőségi magyar élelmiszert előállító termelők helyzetbe hozásával segíti.

Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében üdvözölte a magyar agrártermékek és a turizmus közös promócióját. Mint kifejtette, a magyar turizmus kiemelkedő eredményeit nem érhettük volna el, illetve nem tudjuk meghaladni a jövőben a magyar agrárium által előállított minőségi magyar élelmiszerek nélkül; hazánk bor- és gasztronómiai kultúrája önálló turisztikai vonzerővé lépett előtt, egy-egy ilyen típusú fesztivál a belföldi utazás fő motivációja lehet. A külföldieknek pedig fontos megmutatni, hogy az általuk korábban megismert magyaros ízvilág újraértelmezhető és képes felvenni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel.

 

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke többek között arról szólt, hogy a kormány a magyar élelmiszerek piaci versenyelőnyét számos intézkedéssel igyekszik megteremteni, ide sorolta a hungarikumtörvényt, a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelveit és a piacra jutást segítő Hagyományok, ízek, régiók programot.

A megújuló agrármarketing-tevékenységben a külföldi és belföldi fogyasztásélénkítés új eszköze a Közösségi Agrármarketing Reform Alapprogram, azaz a KAMRA lesz – erről Lipcsey György Imre, a Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérizgató-helyettese beszélt. A reformszemlélet sarokkövei a finanszírozás (a projektek ne jelentsenek többletterhet a központi költségvetésnek), a partnerség (a szakma képviselőinek aktív szerepvállalása) és az innovatív marketingeszközök. Tájékoztatása szerint 2015 az előkészítés és egyes projektek elindításának éve lesz, középtávon a KAMRA tesztprogramként működik, és 2018-tól tervezik a sikeresebb projektek kiterjesztését, fejlesztését. Pénzügyi alapját a hatékonyabb gazdálkodásból eredő megtakarítások, az EU közösségi agrármarketing-forrásai és a partnerek együttesen biztosítják.

A program első elemeként 2014 decemberében útjára indították a Kamrapolcot, amelynek célja, hogy összekapcsolja a helyi termelőket és a turisztikai szolgáltatókat. Az idei év legfontosabb projektje a KAMRA prémiummagazin elindítása lesz külföldön és belföldön egyaránt, a lap elsődleges célcsoportjaként a döntéshozókat jelölték meg.

A konferencián elhangzott, hogy a hároméves agrármarketing-stratégia február 26. után letölthető lesz az itthon.hu Szakmai oldalak menüpontjából.