Bemutatták Debrecen idei borait

Forrás: turizmus.com

 2018. január 18. 15:51

Minden eddiginél több pincészet minden korábbinál több borral jelentkezett az idei Debrecen Város Bora versenyre.

Papp László polgármester szerint a megmérettetésre 56 pincészet 118 tételével neveztek a három kategóriában. Tavaly 33 pincészet 94 tétele versengett, ami jelzi, hogy évről évre erősödik a város bora díj presztízse - fűzte hozzá. A versenyre most első ízben nemcsak fehér és vörös borokat, hanem pezsgőket is lehetett nevezni.
Idén is szigorú szabályok szerint zajlott a bírálat: a szakmai és a társadalmi zsűri úgynevezett vakkóstolással pontozta a mintákat. A zsűri elnöke Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke volt, a versenyen pincészetek és egyéni termelők vehettek részt Magyarország valamennyi borvidékéről. A győztesek, akik jogosultak az éremcímke használatára, az idén is a város bálján vehetik át elismerésüket.

Idén először pezsgők is indulhattak a versenyen

Fotó: pixabay.com

A Debrecen Város Fehér Bora 2018 címet Bai István 2016-os évjáratú tokaji hárslevelű bora nyerte, míg a város vörösbora Petrény Attila 2012-es évjáratú Borgundi Egri Bikavér elnvezésű bora lett. Debrecen pezsgője Balla Géza 2015-ös évjáratú Clarus száraz mustos fehér pezsgője lesz az idén. Az MTI érdeklődésére Bai István és Petrény Attila borászok elmondták: a győztes hárslevelűből nyolcezer palack készült, a hosszú érlelésű "borgundiból" pedig 12 ezret palackoztak.