Benedek Tiborral és Epres Pannival erősít a Trattoria Gusto

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2014. november 11. 15:34

A budapesti Liszt Ferenc téri olasz étterem társtulajdonosa lett a férfi vízilabda-válogatott kapitánya és felesége.

A hiánypótló céllal öt hónapja nyílt étterem tulajdonosa, Szini Béla régóta ismeri a sportolót, és két hónapja vetődött fel először a közös munka gondolata. A fatüzelésű kemence, a házi tészták, a kiváló olasz alapanyagok és a minőségi ételek adottak voltak, ezt most kiegészítik családbarát programokkal. Ennek jegyében hétvégenként gyereksarok fogadja majd a vendégeket, a legkisebbek pedig pizzakészítő versenyen mérhetik össze tudásukat.


 

Benedek Tibor 13 évig élt Olaszországban, ebből hetet feleségével, Epres Pannival. Hazatérésük után rájöttek, hogy Itáliából leginkább az ételek és a valóban családias éttermek hiányoznak, ahova nem csupán barátaikkal, hanem gyerekeikkel is betérhetnek. A Trattoria Gustóban először a hangulata fogta meg őket, ehhez járult hozzá a kiváló csapat és az ételek, így nem volt nehéz a döntés. S ha már belevágtak a közös vállalkozásba (ahol terveik szerint hetente több napot is eltöltenek), a hely specialitásának megalkotásában is segédkeztek.

Korábbi otthonuk, Recco, nem csupán a vízilabdáról, hanem a földrajzi eredetvédett (IGP, indicazione geografica protetta) focaccia di Recco-ról is híres, ez utóbbi egy sajttal töltött vékony lepény, amely többféleképpen ízesíthető. A recepthez Manitoba lisztet és stracchino sajtot használnak, ez egyfajta krémes mozarella, amely jól viseli a melegítést. Két vékonyra gyúrt lap közé halmozzák a sajtdarabokat, majd az így elkészült focacciát nagyjából 280 fokos sütőben 6-7 percig sütik, a tetejére pedig kerülhet paradicsom, rukkola, szardella, sonkák vagy ízlés szerinti alapanyagok, és készülhet édes verzióban is, mézzel és dióval.

A Nápolyból származó, négy éve Magyarországon élő Simone Marcedula séf azonban felhívta figyelmünket a ház további kínálatára is. Saját tésztagépük segítségével 15-féle pastát tudnak előállítani, ehhez a speciális liszteket Olaszországból rendelik, csakúgy, mint a többi alapanyag zömét. Hetente kétszer-háromszor érkezik hozzájuk friss szállítmány, paradicsommal, lisztekkel, felvágottakkal, sonkákkal, szalonnákkal, tengeri ételekkel, hogy valóban autentikus ízvilágot teremtsenek az étteremben.

Ám a három termében 150 férőhelyes Trattoria Gusto nem csupán a családokra gondol: hétközben borvacsorákat is szervez és ebédmenüt is kínál.

 

Mint Szini Bélától megtudtuk, a többi Liszt Ferenc téri vendéglátóhely tulajdonosaival közösen nyártól termelői/kézműves- és antikvitásvásárt szeretnének szervezni a téren, divatbemutatókkal és egyéb programokkal. Ehhez jelenleg az engedélyekre várnak, de körvonalazódik egy másik összefogás is, amely a Budapesti Tavaszi Fesztivál idején zenés vacsorákkal várná a kultúrára (is) éhes közönséget.