Beruházási csomagon és új branden dolgozik a Hunguest Hotels

Forrás: turizmus.com

 2019. július 01. 13:43

Nem csak a mennyiség, a minőség növelése is kiemelt cél a Hunguest Hotelsnél, amely 4 csillag és 4 csillag superior kategóriájú szállodalánccá alakulna át – jelentette be Hülvely István, a Hunguest Hotels vezérigazgatója egy rádióműsorban.

Június 30-ával az Opus csoport szerves része lesz a Hunguest Hotels, miután a Konzum beolvad az Opus Globalba. Ez nem fogja érinteni a Hunguest Hotels tevékenységét – mondta a vezérigazgató a Trend FM-nek.

A szállodalánc impozáns eredményekkel lép be az Opus-csoportba. A 2018. évi árbevételek különösen jól alakultak, aminek két fő oka volt: egyrészt bővült a szállodalánc, másrészt az elmúlt évek végre olyan mértékű növekedést hoztak a magyar turizmusban, amelyre elkerülhetetlenül szükség van a hosszú távú fenntarthatósághoz.

A Hunguest-lánc egyik négycsillagos egysége: Hunguest Grandhotel Galya

Fotó: Hunguest Hotels Facebook-oldala

Időközben persze jelentősebb költségnövekedéssel is meg kellett birkóznia a szállodavállalatnak, az energiaárak például nagyon felmentek, és a munkaerőhiány miatt nagymértékben nőtt a munkaerő költsége is.

Mindezt a bevételnövekedés tavaly már nem tudta kompenzálni. Idén a fő cél ennek a hátránynak a behozása, jövőre pedig – az áfacsökkentésnek köszönhetően is – már szeretnének beruházásokat is végrehajtani, hiszen a Hunguest Hotels szállodái is megszenvedték az elmúlt évtizedeket, amikor csak kevés fejlesztésre volt lehetőség.

A szállodalánc jelenleg komoly beruházási csomagot készít elő, dolgoznak új brand bevezetésén és 4 csillag superior szállodák létrehozásán is – közölte a vezérigazgató.

Az új brand a 4 csillag superior kategória színvonalát képviselné. A felmérések szerint a Hunguest Hotels úgy él az emberek tudatában, mint vegyes, a gyenge 3 csillagtól az erős 4 csillagig ívelő színvonalon szolgáltató szállodalánc. Hülvely István szerint ezért is indokolt létrehozni egy magas kategóriájú, egyértelmű minőségi feltételeket megszabó brandet.

Gondolkodnak azon, hogy egy-két szállodát meghagynak magas színvonalú 3 csillagos szinten, de a többség 4 csillag és 4 csillag superior kategóriájú ház lenne, ugyanis most már erre a kategóriára van nagyobb kereslet, ez jelent hosszú távon piacképes színvonalat.

A Hunguest Hotels kötelékébe jelenleg 27 szálloda tartozik, ebből kettő franchise, a többi pedig a tulajdonukban van, utóbbiakat természetesen ők is üzemeltetik. Ezenkívül idén nyáron veszik át a nyíregyházi önkormányzat épülő szállodáját, ennek üzemeltetési jogát közbeszerzésen nyerték el, a nyitást ősz elejére tervezik.

Külföldön is jelen vannak, Montenegróban egy, Ausztriában négy saját szállodájuk van, az egyik franchise szálloda pedig erdélyi.

Öt divízióval működik a holding

Az Opus Global Nyrt. mint a régió egyik legtőkeerősebb befektetési holdingja négy stratégiai és az ötödik, asset management divízióval működik júliustól. E területek vezetését elismert szakemberekre bízták a folytatásban is. Az ipari divíziót Halmi Tamás, az energetikai divíziót Baji Csaba, az élelmiszeriparit Tóth Anett, a turisztikai divíziót pedig Hülvely István vezeti.
A likvid befektetéseket tömörítő vagyonkezelési divízió közvetlenül az új vezérigazgatóhoz, Gál Miklóshoz tartozik.

A vállalat szeretné tovább növelni budapesti jelenlétét, és akár a magyarországit is, többek között dolgoznak a nyíregyházihoz hasonló konstrukciókon is. A mennyiség mellett azonban a minőség növelése is kiemelt cél – erősítette meg újfent.

Az építőipar mai helyzete persze nem könnyíti meg a beruházásokat, de az előkészületek során számolnak a nehézségekkel, sőt arra számítanak, hogy 2022-23 után javulnak a feltételek. A beszélgetés érintette az idén július 1-jétől élesedő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot (NTAK) is.

A Hunguest Hotels vezérigazgatója üdvözli a kötelező adatszolgáltatás bevezetését. Mint elmondta, a magyar turizmusban jelenleg nincsenek megfelelő statisztikák, többek között azért, mert a KSH feladatköre és lehetőségei az utóbbi időben nem bővültek ezen a téren. Az új típusú adatszolgáltatás – az eddiginél jóval mélyebb és naprakészebb adatok – révén nagyon komoly lehetőséget nyit meg például a marketingben.

Hozzátette: a szállodák számára nem fog plusz adminisztrációs kötelezettséget jelenteni az adatszolgáltatás, hiszen az NTAK-kal összekötött front office rendszerekből automatikusan kerülnek át a statisztikai, nem személyes adatok. Az új kötelezettség csak annak okozhat problémát, aki nem fehéren gazdálkodik.

A szakemberrel készült kétrészes beszélgetés első része itt olvasható.

A interjú második részének meghallgatásához kattintson a nyílra!

Hallgasson bennünket!

A Turizmus.com rádióműsora csütörtökönként hallható a Trend FM-en, 17.15-18.00 között.

Ismétlés szombat délutánonként, a 17:30-as híreket követően.

A műsorvezető: Érczfalvi András, a Trend FM Monitor Délután műsorvezetője.
A műsort szerkeszti: Kenderesy Nadin, a Turizmus Kft. PR igazgatója (kenderesy.nadin@turizmus.com).