Beszállt az Air Transat Kanadából

Forrás: turizmus.com

 2015. június 18. 15:36

A beruházások fejlesztése, a turizmus és a nemzetiségi politika számára is nagy jelentőségű, hogy június 18-tól hetente közvetlen járattal köti össze Budapestet és Torontót az Air Transat – mondta az első, telt házas járat köszöntésekor, a Liszt Ferenc Repülőtéren Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Közép-Európában Magyarország az első számú célpontja a kanadai befektetőknek, s a közvetlen járat beindítása újabb lendületet adhat a befektetési kedvnek. Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy a Budapest Airporttal közösen erőfeszítéseket tegyen újabb közvetlen járatok indítására távoli célországokba.

 

Lisa Helfand, Kanada Budapestre akkreditált nagykövete – megemlítve, hogy maga is torontói, tehát személyesen is örül az új járatnak – többek között arról szólt, hogy bár az Air Transat elsősorban szabadidős légitársaság, nagy jelentősége lesz a munkavállalók és üzleti úton lévők szállításában a két ország között.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója jelentősnek nevezte, hogy a Malév járatának 2008-as megszüntetése óta nem volt közvetlen járat Magyarországról Kanadába, pedig magyarok tízezrei – 2014-ben több mint 50 ezren – repültek az Air Transattal az észak-amerikai országba, csak átszállással.

Nicole Conrad, az Air Transat közép-európai igazgatója már most lehetségesnek nevezte a járatok sűrítését a 2016. évi nyári szezonra. A társaság idén nyáron 6 ezer utast tervez Budapestre hozni az A 330-300-as gépeken.

 

Végül, de nem utolsó sorban Tóth Attila, az Air Transatot képviselő Aviareps magyarországi igazgatója szólt arról, hogy a légitársaságot tulajdonló Transat-csoport Kanada legjelentősebb tour operatora, ezért piacra lépésük egyben azt is jelenti, hogy a hatalmas országban – több száz irodájukban – mostantól budapesti túracsomagokat is értékesítenek. Tóth Attila kiemelte a Magyar Turizmus Zrt.-vel való együttműködés jelentőségét, hozzátéve, hogy a június 18-án Budapesten landolt gépet Langer Katalin, az MT Zrt. nemzetközi és kongresszusi igazgatója „indította útjára” 17-én Torontóban.

A TS 207 jelű járat ezentúl csütörtökönként közlekedik Budapestre: Torontóból előző nap, azaz szerda este indul 18 óra 15 perckor, utána leszáll Montrealban és további utasokat vesz a fedélzetére, majd 20 óra 40 perckor száll fel és másnap, csütörtökön 11:10-kor landol Budapesten. A járat csütörtökön délután 12:55-kor indul vissza Budapestről, majd 16:15-kor száll le Montrealban és végül 18:35-kor ér Torontóba.

A Budapest Airport közleménye szerint az első Toronto–Montreal–Budapest járatra olyan nagyfokú igény mutatkozott, hogy az Air Transat kénytelen volt az Airbus A330-as nagyobb befogadóképességű, hosszabb törzsű 300-as változatát elindítani, amelynek kapacitása 346 fő. A járat oda-vissza telt házzal ment. Az Air Transat gépein 12 business osztályú hely és 334 turista osztályú hely található. A gépen minden egyes utasnak az előtte lévő szék hátuljába épített, érintőképernyős, interaktív színes monitorja van a fedélzeti programok megtekintéséhez vagy a gép földrajzi helyzetének nyomon követéséhez.

 

Az Air Transat gépeinek egyik különlegessége a számítógép vezérléses kabinvilágítás, amely egymillióféle színkombinációt hozhat létre, az utazás és a napszakok fázisának megfelelően a legjobban odaillő színekbe varázsolja az utaskabint. Ezek közül általában négyféle színkombinációt használnak a repülés során, más és mást a felszállás, az ételek felszolgálása, az éjszakai pihenés és a reggeli ébredés atmoszférájának megfelelően.

Az Air Transat egyébként Kanada harmadik legnagyobb légitársasága, 30 ország 60 célállomására szállít, elsősorban szabadidős turistákat. A fedélzeten magas színvonalú, full sevice-t kapnak az utasok, akik a Budapest–Montreal–Torontó, illetve a Torontó–Montreal–Budapest járatot október 7-ig élvezhetik, mivel a téli időszakban szinte valamennyi gép a karibi desztinációkra repül.