Beszóltak a romániai szállodások a Booking.com-nak

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2018. szeptember 30. 10:25

Laza tájékoztatónak, a tervek és fejlesztések ismertetésének indult Booking.com első bukaresti kezdeményezése, amelyre a romániai szállodaipar hatvan vállalkozóját hívták meg a Marriottba, ám a találkozó kemény vitába torkollott.

A meghívott szállodások nyíltan azzal vádolták a Booking.comot, hogy csendben támogatja a feketepiacot, mert olyan szálláshelyek is felkerülnek az oldalra, amelyek illegálisan, az adók befizetése nélkül üzemelnek. És ezzel eltorzítják a piacot, kárt okoznak az akkreditált, becsületesen dolgozó szállodáknak.

„Bárki, akinek csupán egyetlen kiadó szobája van, 24 óra alatt fent lehet a Booking.com honlapon, függetlenül, hogy fizet adót az államnak vagy sem, aztán hónap végén befizeti a cégnek az illetéket” – nyilatkozta a profit.ro gazdasági portálnak az egyik résztvevő, Tudor Maxim. Megkongatva a vészharangot hozzátette, Romániában a feketepiaci szálláshelyek vendégeinek több mint a fele, a Booking.com-ról érkezik.

A meghívott szállodások nyíltan azzal vádolták a Booking.comot, hogy csendben támogatja a feketepiacot

Fotó: turizmus.com

A honlapot képviselőknek más kiskapujuk nem volt a találkozón, mint elmondani, hogy a Booking.com központja Hollandiában székel, egyedül ők jogosultak kiadni adatokat a reklámozó ügyfelekről, s mindezt a holland törvények előírásai szerint.

A szálláshelyek körüli valóságot jól ismerők a profit.ro-nak elmagyarázták, hogy egy kiadott szoba árának közel fele adókra és illetékekre megy el, tehát aki 20 euróért kiad egy szállodai szobát, csupán 10 euró marad a zsebében, az ügyfelek pedig rendre a legolcsóbb szálláshelyeket kutatják.

A romániai szállodások elismerik, hogy a Booking.com nem követ el törvénytelenséget, azzal, hogy a feketén dolgozó motelek, panziók is felkerülnek a portálra, de azt szeretnék, hogy a turisztikai minisztérium nyomást gyakoroljon a holland cégre, hogy szűrje ki ezeket. Emlékeztetnek, hogy Dánia például együttműködést kötött az Airbnb-vel, amelyik leadja az adóhatóságnak a szálláshelyek rajtuk keresztül folyó bevételeit.

 

Kapcsolódó cikkek

Aludjon hordóban!

2018. szeptember 05.

Utazási trendek 2018-ra

2017. november 22.