Betiltották a dohányzást az osztrák vendéglátóhelyeken

Forrás: turizmus.com

 2019. július 03. 10:20

A november 1-jei hatállyal életbe lépő rendelkezés a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik.

Magyarországon 2012. január 1-je óta tilos dohányozni a szórakozóhelyeken, ami viszonylag korán bevezetett tiltás volt Európában. A legtöbb ország azonban hamarosan hasonló döntést hozott, sőt Párizsban még a parkokban is betiltották a dohányzást. Svédország 2025-re teljesen dohányzásmentes országgá akar válni.

Ausztriában viszonylag későn, csak idén november 1-jén lép életbe az a törvény, ami szerint a jövőben tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki vagy fogyasztanak – azaz a szabadtéri helyeken is, kivéve a sörkerteket – számol be a spiegel.de.

Ausztriában még csak most tiltották be a dohányzást a vendéglátóhelyeken

Fotó: maxpixel.net

Az Osztrák Orvosi Kamara és egy rákos betegek támogató szervezet összesen 880 ezer aláírást gyűjtött össze, amiben kérték a dohányzás betiltását a szórakozóhelyeken. Ausztriában minden negyedik lakos dohányzik – az európai átlag minden ötödik –, és különösen sok közöttük a nő és a fiatal. A lépéstől a dohánytermékek visszaszorulását várják.

A tilalomnak elvileg 2018. május 1. óta érvényesnek kellene lennie, de a kérdés politikai játszmák tárgyává vált. A most elfogadott törvényt végül egyedül az Osztrák Szabadságpárt nem támogatta, szerintük az „fölösleges beavatkozás az emberek magánéletébe, és a vendéglősök méltánytalan megbüntetése” – írja a vienna.at.