Bevált a Hotelstars Union az osztrákok szerint

Forrás: turizmus.com

 2017. november 27. 11:55

Aktuális témákkal foglalkozott az Osztrák Gazdasági Kamara legújabb hírlevele: értékelte többek között a Hotelstars Union rendszert és ismertette a szezonális munkavállalókkal kapcsolatos új rendelkezést.

A Hotelstars Union csillagokkal jelzett osztálybasorolási rendszere jelentős szerepet játszik az utazási döntéseknél. Hatását és megbízhatóságát egy kutatás szerint a megkérdezettek közvetlenül a foglalási portálok vendégvéleményei mögé teszik. Ausztriában a megkérdezett egyéni vendégek 70 százaléka háromcsillagos, vagy annál magasabb kategóriájú szállodában száll meg, míg ez a szám az üzleti utazóknál 80 százalék. A 2009-ben alapított Hotelstars Union rendszert már 17 ország alkalmazza, ami lehetővé teszi a transzparenciát és az összehasonlíthatóságot a vendégek és a szállodások számára is. A Wirtschaftskammer Österreich, WKO Szállodai Tagozatának elnöke, Sigi Eggert szerint a globalizált világban a csillagokkal jelzett szállodai osztálybasorolás jelentős minőségbiztosítást és minőségellenőrzést is hozott.

Új rendelkezés a harmadik országból érkező szezonális munkavállalókkal kapcsolatosan, hogy egy 12 hónapos periódusban a munkavállalót immár 9 hónapig lehet alkalmazni legálisan.

Új rendelkezés születtet a szezonális munkavállalókról

Új rendelkezés született a szezonális munkavállalókról

Fotó: WKO

A WKO külső pénzügyi megoldást talált arra az esetre, ha egyes szállodák eladott csomagjaiban az úgynevezett mellékszolgáltatások (többek között síjegyek, városnézések, színház, gyógyszolgáltatások) aránya meghaladja az irányelvben rögzített 25 százalékot. A problémát a Package Travel uniós irányelv 2018. január 1-i kötelező átültetése, illetve 2018. július 1-jei alkalmazása vetette fel. A megoldást az Osztrák Hotel- és Turizmusbank útján egy új, a mintegy 1850 szálloda számára kialakított felelősségbiztosítás adja, ami akár bankgaranciaként is működik.

Az új Európai Általános Adatvédelmi Rendelet (General Data Protection Regulation = GDPR) szállodákat érintő kötelező elemeiről webinar tájékoztatókat tartanak a WKO-ban, különösen a szálloda által gyűjtött személyes adatok kötelező biztonsága, rögzítése, rizikóelemzés, IT-biztonság, AGB (nézettségi vizsgálatok), adatvédelmi szakértő alkalmazása témákban.