Bevételnövelő praktikák szállodásoknak

Forrás: turizmus.com

 2017. november 22. 17:37

A Magyar Szállodaszövetség közgyűlésének első délelőttjén négy előadás is foglalkozott a bevételek növelésének kérdésével.

David Orensanz, az SHR Europe képviselője arra vonatkozóan adott praktikus tanácsokat a szállodásoknak, hogyan tudják erősíteni a direkt foglalásokat.

Legfőbb gondolata az volt, hogy a kis szállodáknak is mindent kell tudniuk a vendégeikről, vagyis CRM-mel is kell foglalkozniuk. szükségesek jó szoftverek is, hogy tudjuk, ki látogat a honlapunkra. a honlap legyen reszponzív, tele szép képekkel és videókkal és kerüljük a hosszas szöveges leírásokat, de mindenképp legyen rajta azonnali foglalási lehetőség, ne feledkezzünk meg mobilra is optimalizálni az oldalt, biztosítsunk lehetőséget a vendéggel való párbeszédre is.

Tegyünk elérhetővé pozitív vendégértékeléseket és adjunk promóciós kódot, sürgessük az érdeklődőt, hogy a kiváló ajánlat határideje hamarosan lejár. adjunk lehetőséget az ügyfélnek, hogy más szolgáltatásokat is rendelhessen a szállás mellé.

David Orensanz

Fotó: MSZÉSZ

A booking.com két munkatársa, Rovó Zsófia és Moncsek Zsolt a 2017. évi online szállásfoglalási tendenciákat mutatta be. Mint elmondták, jelenleg portáljukon 13300 aktív szálláshely szerepel Magyarországról, ezek közül 1200 az aktív hotel. A hazai szálláshelyeken lefoglalt és el is töltött szobaéjszakák száma folyamatosan nő, kiugró a július és augusztusi forgalom, de évről-évre nő a többi hónap forgalma is.

A foglalások harmada Magyarországról történik, utána Németország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Románia és Olaszország következik. A magyarok átlagos tartózkodási ideje 2,3 éj, az oroszoké a leghosszabb, közel 5 éj, magas még az izraeli (4,5) és a kínai (4) adat.

Mint elmondták, az 1980 után születettek, vagyis az Y generáció az azonnali foglalást preferálja, azt is elmondták, hogy érdemes többféle online fizetési lehetőséget (Paypal, hitelkártya, Android pay) is lehetővé tenni a vendégek számára.

Egy rövid idő alatt nemzetközileg is sikeressé vált magyar startup, a Rate Mate alapító vezérigazgatója, Gál Péter 8 tippet osztott meg a hallgatósággal a bevétel növelésére. Ezek közül néhány: azonosítsuk a versenytársakat, vegyük figyelembe a városban rendezett kiemelt eseményeket, árazzunk szezononként, alkalmazzunk hétközi / hétvégi árakat, foglaltsági szintek szerint árazzunk, és a versenytársak árait figyelve akár korrigáljuk árainkat.

Gyenes Ákos

Fotó: MSZÉSZ

Gyenes Ákos, a BDO Magyarország képviselője egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy még egy kis vidéki szállodának is megéri revenue menedzsert alkalmazni, mert tudatos és rugalmas bevételtervezéssel és –árazással a fizetése sokszorosát megkeresi a cégének egy ilyen szakember. Felhívta a figyelmet az akár napi szintű árazás és az átgondolt célcsoport-szegmentáció fontosságára. A jó revenue menedzsernek ugyanakkor ismernie kell a versenytársak gyakorlatát és a különböző értékesítési csatornák teljesítményének alakulását is.

Javasolta a saját weboldalon történő értékesítés erősítését, az online reputációnk alakulásának ellenőrzését, azt is kérte, hogy figyeljük a szakmai híreket, például hogy hová indul új légi járat, sőt még az időjárás alakulását is, hiszen a Balaton befagyása pluszvendéget hozott a tó körüli szállodákba.

Kapcsolódó cikkek

Békében az MSZÉSZ

2017. november 22.