Bezár a Magas-Tátra szállodáinak egyharmada a síszezon kezdetéig

Forrás: turizmus.com

 2022. október 14. 12:51

Akik az elkövetkező hetekben szeretnének pár napot eltölteni Szlovákiában a Magas-Tátrában, azoknak fel kellene készülniük arra, hogy a magas energiaárak miatt a szállodák több mint harmada átmenetileg zárva tart.

Hogy megspóroljanak bizonyos összeget, a szlovákai szállodatulajdonosok egy része úgy döntött, a nyári és a téli szezon közötti időszakban átmenetileg bezár – írja az Új Szó.

„Az őszi hónapokban, amikor lehűl a levegő és esősre fordul az idő, a szállodák egy része átmenetileg, a téli síszezon kezdetéig már az elmúlt években is bezárt, idén azonban a növekvő energiaárak miatt ezt jóval többen tervezik. Az általunk elvégzett felmérés szerint a szállodatulajdonosok több mint harmada a bezárás mellett döntött" – nyilatkozta Lucia Blašková, a Magas-tátrai Regionális Idegenforgalmi Szervezet igazgatója. Szerinte néhány nagyobb szálloda már most sem fogadja az ügyfeleket.

Pozitívumként értékelte, hogy az általuk megkérdezett vállalkozók egyike sem tervezi egyelőre, hogy a magas energiaárak miatt végleg bezárja a létesítményét, egyelőre csak a működési és személyi költségeken kívánnak spórolni a síszezon kezdetéig, amikor újra megnyitnak.

A síszezon kezdetére újranyitnak a most átmenetileg bezáró szállodák a Magas-Tátrában

Fotó: 123rf.com

A szilveszterrel nem lesz gond, lassan betelnek a helyek, az előttük álló téli szezont azonban sötét felhő árnyékolja be – fűzte hozzá. „Az energiaköltségek nagyon magasak (...), a szállodatulajdonosok ugyanakkor nem emelhetik tovább az árakat, a vendégek ugyanis ezt már képtelenek lennének megfizetni" – figyelmeztet a regionális idegenforgalmi szervezet igazgatója. Elmondása szerint folytatódik az a tendencia, hogy a vendégek egy-egy napra is ellátogatnak a tátrai szállodákba, miközben egyre kevesebb szolgáltatást vesznek igénybe, főként az étkezésen spórolnak.

Lucia Blašková szerint a szállodatulajdonosoknak hatalmas kockázatot jelent az alkalmazottak megtartása. Azok, amelyek átmenetileg bezárnak, ezt igyekeznek úgy megoldani, hogy ne kelljen felmondani az alkalmazottaknak, vagyis elküldik őket szabadságra. Ellenkező esetben ugyanis még többen fordítanának hátat az ágazatnak, amelynek a korábbi járványügyi bezárások miatt már így is gondjai vannak a munkaerővel.