Bezárás helyett üzemszünetet hirdessenek a szállodák!

Szerző: Szebeni Zsolt

Forrás: turizmus.com

 2020. március 20. 14:00

A bezárás kihirdetésével bonyolult jogi procedúrát húzhatnak magukra a szállodák. Hirdessenek inkább üzemszünetet!
​A koronavírus terjedésével kapcsolatos kényszerhelyzetben sok szálloda jelzi: kénytelen bezárni. Óva intjük ettől a tulajdonosokat, üzemeltetőket!
Hirdessenek inkább üzemszünetet, s fogalmazzanak úgy, hogy "átmenetileg nem fogadnak vendéget".
Így elkerülhetik azt a kellemetlenséget, hogy később, az újbóli nyitáskor, újra végig kelljen járniuk azt a procedúrát, ami egy szálloda megnyitásával jár.

Ne zárjon be a szálloda, hanem rendeljen el üzemszünetet! – javasolja jogi szakértőnk

Fotó: 123rf.com

Kérdésünkre Salamon András, az MSZÉSZ és a turizmus.com jogi szakértője elmondta, különleges helyzetet teremt, hogy a vonatkozó kormányrendelet nem ismeri azt a kategóriát, amikor egy szálloda önszántából zár be, ellentétben azzal, amikor a területileg illetékes jegyző záratja be.

Mégis, nem zárható ki, hogy azok a szállodák, amelyek önként döntenek a bezárás mellett, kiteszik magukat annak, hogy végigjárjanak egy bírósági procedúrát, miszerint, nem az előírásoknak nem megfelelő működés miatt kellett bezárniuk, hanem, a piaci helyzet miatt. Csak remélhetik, hogy az újranyitás pillanatában nem kell majd ugyanazt az eljárást lefolytatniuk, mintha egy új ház nyílna.

Sokkal egyszerűbb – ráadásul az utcáról besétáló vendégekkel szemben is korrektebb –, ha úgy fogalmaznak: üzemszünetet tartanak, s átmenetileg nem fogadnak vendéget.

Javasolt, hogy tartsanak ügyeletet (ami nem azonos a ház őrzésével megbízott személyzettel), s akár online, akár telefonon, akár személyesen érkezik megkeresés, legyen egyetlen emberük, aki válaszol, miszerint, átmenetileg nem fogadnak vendéget!

Persze, bármelyik szálloda megteheti, hogy ebben a kérdésben megkeresi a területileg illetékes jegyzőt, van-e erre a helyzetre alkalmazható jogi megoldása...