Bezárhatják a világ legrégebbi kávéházát

Forrás: turizmus.com

 2021. január 28. 15:21

A velencei Szent Márk tér emblematikus kávézóját, a Caffe Floriant szó szerint a bezárás veszélye fenyegeti. Jelenleg azt kérik a segíteni szándékozó vendégektől, hogy vásároljanak online ajándékboltjukban.

Olaszország és egyben a világ legrégebbi kávéháza, a velencei Caffe Florian tavaly decemberben ünnepelte fennállásának háromszázadik évfordulóját. A mostani születésnap azonban merőben más volt, mint a tíz évvel korábbi – adja hírül az Architectural Digest cikkére hivatkozva az Octogon.hu.

Mint írják, a híres kávézó vendégköre olyan illusztris nevekkel büszkélkedhet három évszázados történelme alatt, mint Charles Dickens, Friedrich Nietzsche, Casanova, Claude Monet, Charlie Chaplin, Ernest Hemingway vagy Andy Warhol, a járvány miatti bevételkiesés következtében azonban lehet, hogy be kell zárnia.

A kávézót 1720-ban nyitotta meg Floriano Francesconi olasz vállalkozó a Szent Márk téren. A hely nemcsak a helyiek gyülekezőhelye, de elbűvöli a turistákat és a hírességeket egyaránt. 1895-ben ebben a kávézóban született meg a Velencei Biennálé ötlete, de számos hollywoodi film jeleneteit is itt forgatták, például Matt Damon főszereplésével A tehetséges Mr. Ripley és az 1955-ös Velence, nyár, szerelem című filmet Katharine Hepburnnel.

Ha a Caffe Florian bezár, Velence egy darabja tűnik el

Fotó: caffeflorian.com

A hely a mai napig megőrizte varázsát. Nemcsak a Szent Márk térre néző terasza, de belső terei is páratlan élményt nyújtanak, s már önmagukban is megérnek egy látogatást, ám a kávéház rendszeresen szervez kiállításokat, művészeti, kulturális eseményeket is – írják.

Az igazgató, Marco Paolini aggódik a kávézó jövője miatt, de mint mondta, „dolgozunk, hogy addig nyitva maradhassunk, amíg csak lehet. Ha be kell zárni a kávéházat, nemcsak egy kávézó fog eltűnni, de Velence egy darabja is” – nyilatkozta.

A Caffe Florian 2019-es bevétele meghaladta a tízmillió dollárt, 2020-ban 80 százalék visszaesést szenvedtek, és az első lezárás kezdete óta semmilyen támogatást nem kaptak, mondta el Paolini.

Bár komoly küzdelmekkel néznek szembe Olaszországban, a brandnek számos üzlete van külföldön: hat kávézó Ázsiában, és már tervezik a hetediket is megnyitni Japánban.

A Caffe Florian most azt kéri a segíteni szándékozó vendégektől, hogy vásároljanak online ajándékboltjukban, ezzel is segíthetik a kávézó fennmaradását.