BGE–COVID 1:0

Forrás: turizmus.com

 2020. július 01. 16:56

Június 26-án zárultak az államvizsgák a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar turizmus-vendéglátás képzésén. A digitális képzés a felsőoktatás számára is kihívást jelentett, de a végzősök és vizsgáztatók "legyőzték" a Covidot.

„A turizmus-menedzsment (MA), a turizmus-vendéglátás (BA) szakunkon és a felsőoktatási szakképzésünkön 421 hallgató végzett. A Covid-19 járvány miatt a 2019/2020 tanév tavaszi féléve online oktatás formájában zajlott. Speciális helyzetbe kerültek a diákjaink és tanáraink egyaránt, de elsősorban a gyakorlatukat teljesítő hallgatóink. Óriási kihívás volt számukra, hogy egyik napról a másikra a világ különböző részeiről kellett megszervezniük hazautazásukat vagy a hazai gyakorlati helyük válságmenedzselésének lettek fontos szereplői. Nem volt könnyű házi feladat számukra a kollégium, vagy a szállás nélküli hogyan tovább sem” – idézi fel Szalók Csilla intézetvezető az elmúlt heteket, hónapokat.

A turizmus-vendéglátás szak felszabadult, vidám végzősei

Fotó: BGE

Ebben a helyzetben – folyamatos hitben, hogy hagyományos záróvizsgákra készülhetnek – hallgatóik és tanáraik biztonsága érdekében végül az online záróvizsga mellett döntött az egyetem.

„A korábbi hagyományainknak megfelelően fontos volt számunkra, hogy a megváltozott körülmények között is szorosan együttműködve partnereinkkel, a turizmus szakmával készüljünk az államvizsgákra. Félve kerestük partnereinket, hiszen tudtuk, hogy ebben a helyzetben a fennmaradás a legfontosabb vállalkozásaink számára” – hangsúlyozza a szakember.

Legnagyobb örömükre a szakma képviselői kivétel nélkül felsorakoztak és vállalták a teljes napot igénybe vevő vizsgaelnöki feladatok ellátását. Volt olyan elnök, aki Ausztráliából kapcsolódott be a Teamses záróvizsgába, a Manchesteri Egyetem kollégái – több évtizedes közös munka eredményeként – Manchesterből vettek részt az angol nyelvű képzés záróvizsgájában, segítve a nemzetközi normáknak való megfelelést.

Az elnökök elégedettek voltak a vizsgák lebonyolításával és a hallgatók felkészültségével, akik a záró beszédekben még a jelen helyzetben is kaptak állásajánlatokat és biztatást.