Bikavér kóstoló, Eger-Szekszárd 1:1

Forrás: turizmus.com

 2016. február 11. 14:40

Bár a bikavér mint brand jogát régóta Eger vallja a magáénak, már csak a szőlőtermő terület nagysága miatt is, a február 10-i kóstoló párbajon mindkét borvidék borászai kitettek magukért.

A világ legismertebb magyar cuvée-je, a bikavér, amelynek mára sikerült ismét felküzdeni magát a hajdani édeskés, tömegborok kategóriájából a csúcsmezőnybe. Ez természetesen nagyon sok munkával járt, amint arról a másodgenerációs fiatal borászok, Gál Tibor (Eger) és Mészáros Péter (Szekszárd) beszámoltak a Pesti Vigadóban.

Az egri és a szekszárdi bikavérek karakterükben eltérnek egymástól, hiszen az egyik egy északi, a másik egy déli fekvésű borvidékről származik. Annyi azonban közös bennük, hogy a vörös házasítás alapját mindkét borvidéken a kékfrankos adja.

Ez a sokszínű, gyönyörű bor tud könnyed, nehéz, elegáns, száraz és kissé édesebb illatú is lenni, ahogy az a kóstolón kiderült. Váltakozva érkeztek az egri és szekszárdi tételek, St. Andrea jól ismert Áldása vagy a Besenyei Borház 2012-es Classicusa jól példázta, mennyire eltérőek lehetnek karakterükben is e híres cuvée-k.

A rendszerváltás jót tett ennek a bornak, ugyanakkor keményen feladta a leckét, hogyan lehet újra pozícionálni a piacon a bikavért – ebben minden jelen lévő szakember megegyezett.

A Mészáros Borház vagy Heimannék nedűit kóstolva, úgy tűnik, sikerült megoldani a leckét.

Az esemény mintegy ízelítőt adott abból a sok-sok palacknyi nemes italból, amelynek hagyományos Eger-Szekszárd Bikavér Párbajára február végén kerül sor.