Birtokba vették az utasok a Connectort a brüsszeli repülőtéren

Forrás: turizmus.com

 2015. március 28. 17:23

A 75 millió eurós beruházás keretében felhúzott Connector kényelmes összeköttetést jelent a Pier A és a Pier B terminálok között. Átadását az első utas áthaladásakor, március 26-án ünnepelték.

„Ez a legfontosabb beruházás a Brussels Airport és a Pier A életében 2002 óta" – hangsúlyozta Florence Muls, a repülőtér kommunikációs menedzsere a helyszínen a hazai szakújságíróknak szervezett bejáráson. Az évi 10 millió utast kiszolgáló alagút helyett az utasok mostantól a dizájnos, óriási üvegfelületekkel légiessé tett Connectoron keresztül érhetik el az A terminál beszállókapuit.

 

Méghozzá kényelmesen és a korábbinál jóval gyorsabban, a biztonsági ellenőrzés ugyanis egyszerre 25 kapun keresztül zajlik. Az innovatív platform a legnagyobbnak számít Európában, így lehetséges, hogy a check in után az utasok 5-10 perc alatt elérhetik a járatuk számára kijelölt kaput. (Az útlevél ellenőrzésére 11 pult áll rendelkezésre.) A szellős és világos épület a várakozáshoz is kényelmes feltételeket kínál, kényelmes és trendi ülőalkalmatosságokkal, színvonalas üzletekkel és új éttermekkel.

A légi kikötő teljes üzeme mellett végzett beruházás nagy kihívások elé állította az építőket. A természetes fényben fürdő épület oldalán az üvegfelületeket úgy döntötték meg, hogy azon a radarsugarak és a navigációs fények ne tükröződjenek. A hangszigetelés megoldása is különös figyelmet igényelt, eredményeként a várakozó utasok zavartalanul élvezhetik az aszfalton zajló tevékenységeket, a felszálló gépek látványát.

A beruházásnál a fenntarthatóság és az energiafelhasználás csökkentése is prioritást kapott, az épület fűtéséhez és hűtéséhez geotermikus energiát használnak, belsejét napellenzőkkel védik a túlzott felmelegedéstől. A villamos energiafogyasztást LED világítással csökkentik, az esővizet 670.000 literes tartályban gyűjtik és újrahasznosítják. Az épületen belül 400 hangszórót helyeztek el annak érdekében, hogy az üzenetek könnyen érthetőek legyenek, ám ne zavarják az utasokat.

A repülőtér új szívének is nevezett Connector megépítése fontos eleme a légi bázis versenyképességét biztosító, hatalmas fejlesztési programnak. A B terminálról induló utasok 2016-tól használhatják a teljes egészében a jövő évre elkészülő épületet. (Ebben egyébként a belga képregényhős, Tintin rakétája is helyett kapott, a nemzetközi viszonylatban is kedvelt karakter kalandjainak és utazásainak szimbólumaként.)

A repülőtér 2014-ben rekordszámú, 21.9 millió utast fogadott.