Bizakodó az új World Tourism Barometer

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2014. szeptember 26. 11:35

Jól teljesített a világ turizmusa 2014 első felében,és a pozitív trendek az év hátralévő részében is folytatódhatnak – derül ki a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) World Tourism Barometer (Volume 12, August 2014) című jelentéséből.

A 2013-es és a 2014. év első félévére vonatkozó statisztikák alapján készült kiadvány fontosabb megállapításai:

  • 2014-ben folytatódik a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése

Az előzetes adatok szerint a nemzetközi turistaérkezések száma világszinten 4,6%-kal
(22 millióval) nőtt 2014 első felében az előző év azonos időszakához képest. Amerikában 6,2%-os, Ázsiában 5,4%-os, Európában 4,8%-os, Afrikában 3,3%-os növekedést mértek. Magyarország ebben az időszakban 7,6%-os növekedést könyvelhetett el a nemzetközi turistaérkezések számában. A Közel-Kelet volt az egyetlen régió, ahol csökkenést (-4,4%) regisztráltak. A kedvező európai mutató a javuló fogyasztói bizalmat és a hagyományos európai küldőpiacok megerősödését tükrözi.

„Ezek az adatok a turizmus által az elmúlt években elért pozitív eredmények konszolidálását mutatják, ami világszerte fejlődést és gazdasági lehetőségeket biztosít.” – hangsúlyozta Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet főtitkára.

  • A turisztikai bevételek tükrözik a turistaérkezések számának növekedését

Néhány kivételtől eltekintve a nemzetközi turizmusból származó bevételek is növekedtek az év első részében. 114-ből 91 ország számolt be növekedésről, ezek mintegy harmadában kétszámjegyű volt a növekedés. A 2014-es futball világbajnokság házigazdája, Brazília a nemzetközi turistaérkezésekből származó bevételek 10,3%-os növekedését regisztrálta az első hét hónapban, júniusban és júliusban pedig 60%-os növekedésről számolt be.

  • A turisztikai kiadások is sok helyen bővültek

A turisztikai kiadásokat illetően a Turisztikai Világszervezet kiemeli Indiát (+30,9%) és Kínát (+16,4%), ahol igen jelentős növekedés volt megfigyelhető 2014 első félévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A fejlett országok közül kétszámjegyű növekedés jellemezte Norvégiát (+22,3%), Csehországot (+16,2%), Svédországot (+11,5%), Tajvant (+10,8%) és a Koreai Köztársaságot (+10,2%). Ezek mellett számottevő bővülést mértek Spanyolországban (+8,1%), Olaszországban (+7,8%), Ausztráliában (+7,2%), Hollandiában (+6,9%), Portugáliában (+5,9%) és az USA-ban (+5,4%) is.

Hazánk legnagyobb küldőpiaca, Németország esetében a turisztikai költés némiképp elmaradt az előző év azonos időszakától (-0,4%), az Egyesült Királyság esetében pedig számottevő, 5,6%-os a csökkenés. Ezzel szemben az osztrákok turisztikai költése 4,5%-kal, az oroszoké 4,3%-kal nőtt 2014. január–június között 2013 első félévéhez képest az előzetes adatok szerint.


  • A szállodaipar mutatói jellemzően pozitívan alakultak

Az STR Global adatai szerint a szállodák foglaltsága valamennyi régióban és a legtöbb alrégióban nőtt, különösen az amerikai és az európai kontinensen. A napi átlagár (ADR) és a RevPAR Ázsia és a Csendes-óceáni térség kivételével a világ minden régiójában szintén emelkedett. Az árakat és a bevételeket tekintve is Amerika könyvelhette el a legnagyobb növekedést.

  • A nemzetközi konferenciák piaca stabil növekedést mutat

Az ICCA nemrégiben megjelent statisztikai beszámolója szerint 2013-ban összesen 11 685 nemzetközi konferencia került megrendezésre, 529-cel több, mint 2012-ben. A legtöbb ülést Európában szervezték, így a kontinens részesedése az összes nemzetközi konferenciából 54%-ot tett ki 2013-ban. Az országok közötti rangsort tekintve alig történt változás, ugyanaz a 10 ország áll az élen, mint 2012-ben. Ezzel ellentétben a városok rangsora jelentős változásokat mutatott 2013-ban: Párizs került az élre 204 konferenciával, amelyet Madrid (186) és Bécs (182) követett. Másik fontos versenytársunk, Prága a 11. a listán 121 nemzetközi gyűléssel, miközben Budapest a 17. pozíciót foglalja el 106 nemzetközi konferenciával.

A 2013-ban megrendezett nemzetközi konferenciákon összesen 4,6 millióan vettek részt, a konferenciák többsége 250 fősnél kisebb rendezvény volt. Továbbra is szeptember volt a szervezők által legkedveltebb hónap, egy konferencia átlagosan 3,7 napig tartott. A legtöbb konferenciát orvostudományi, (növekvő arányban) technológiai és természettudományi témában tartották. Ami a helyszínt illeti, a szállodák voltak a legkedveltebbek (43%-os részesedés), de az egyetemek (25%, szerepük növekszik) és a konferenciaközpontok (23%) is jelentős kereslettel számolhattak. 2013-ban egy fő egy konferenciára jutó részvételi díja 559 USD volt, míg az egy főre eső költés elérte a 2540 USD-t.

  • A kedvező trendek 2014 második félévében is folytatódnak

A UNWTO elemzői szerint 2014 második felében is növekedésre lehet számítani a nemzetközi turistaérkezések terén, habár a növekedés üteme némiképp lassulhat. Ennek hátterében a jelenlegi politikai és geopolitikai feszültségek állnak, valamint az Ebola vírus kitörése Afrika egyes országaiban.

Az eddigi adatok összhangban vannak a UNWTO 2014-es előrejelzésével. Az egész évet tekintve a nemzetközi turistaérkezések számának növekedése várhatóan 4–4,5% között lesz.
A becsült növekedési ütem kismértékben tér el a 2013-as értéktől (4,8%), azonban meghaladja a hosszú távra előre jelzett 3,8%-os növekedést 2010 és 2020 között. Európa esetében 3–4% közötti növekedés várható a Turisztikai Világszervezet várakozása szerint.

A jelentés részletes magyar nyelvű összefoglalása (táblázatokkal és további információkkal az egyes régiók és országok turisztikai bevételeiről és kiadásairól) a Magyar Turizmus Zrt. szakmai oldalairól letölthető: http://szakmai.itthon.hu/statisztika. Az angol nyelvű kivonat a UNWTO honlapjáról ingyenesen letölthető: http://mkt.unwto.org/en/barometer.